Parijs zit op slot, de spanning is voelbaar

Ondanks het samenscholingsverbod komt zondag een menigte samen bij bar Le Carillon in Parijs, om bloemen te leggen en kaarsen te branden. Beeld epa
Ondanks het samenscholingsverbod komt zondag een menigte samen bij bar Le Carillon in Parijs, om bloemen te leggen en kaarsen te branden.Beeld epa

Op straat en in de Parijse metro lopen extra agenten rond, zwaarbewapend. En op de perrons en in de wagons kijken de anders zo discrete Fransen volop om zich heen om te controleren wie er naast hen staat. De spanning en de angst zijn overal voelbaar.

Om de acute dreiging van een nieuwe aanslag te verminderen, heeft de regering dit weekend de noodtoestand uitgeroepen en een groot aantal maatregelen genomen. Zo worden er 10.000 extra militairen gemobiliseerd die moeten helpen bij het bewaken van gevoelige doelwitten. De manschappen komen bovenop de 7000 militairen die al permanent met de beveiliging belast zijn sinds de Parijse aanslagen van januari.

Uit voorzorg heeft de regering ook alle musea, culturele centra, sportzalen en zwembaden gesloten. Jammer voor de toeristen, maar grote publiekstrekkers als het Louvre, het Musée d'Orsay en Versailles bleven dicht. Een veiligheidsteam van het kabinet besloot zondagavond dat de deuren vandaag vanaf één uur 's middags weer open mogen.

Bioscopen, aanvankelijk gesloten, zijn sinds zondag alweer open, al mag je geen grote tas mee naar binnen nemen. Veel Parijzenaars pakken nu maar een filmpje, want verder valt er niets te beleven in de stad. Al het overige vermaak - markten, sportwedstrijden, opera's, concerten, theatervoorstellingen - is afgelast.

Zelfs parken zijn dicht. Rond de zonovergoten Jardin du Luxembourg, in hartje Parijs, cirkelen rond het middaguur drommen toeristen en inwoners, niet wetend waar ze hun broodje of ijsje moeten opeten nu al die aantrekkelijke bankjes onbereikbaar zijn. Joggers rennen hun rondje nu óm het park, in plaats van erdoorheen.

Samenscholingsverbod
Verder heerst in het hele land een samenscholingsverbod, vanwege het gevaar van een nieuwe zelfmoordaanslag op een drukke plaats. Dat maakt het lastig om op straat collectief te rouwen, iets waar veel Parijzenaars behoefte aan hebben. Ondanks het verbod verzamelen zich dit weekend toch groepjes mensen bij de getroffen cafés en het Bataclan-theater.

Ook de Place de la République, het vrijheidsplein tussen de getroffen wijken in, heeft veel toeloop. Na de aanslag op Charlie Hebdo in januari kwamen er tienduizenden mensen op af, nu zijn het er enkele honderden. Via luidsprekers herhaalt de politie voortdurend dat mensen het plein rustig moeten verlaten, voor hun eigen veiligheid. Maar de toegestroomde Parijzenaars laten zich niet afschrikken. Ze leggen bloemen en steken kaarsjes aan. Her en der wordt driftig gediscussieerd over immigratie.

Mensen branden kaarsjes op de Place de la Republique in Parijs. Beeld anp
Mensen branden kaarsjes op de Place de la Republique in Parijs.Beeld anp

Opzichtig paraderende agenten
Elders in de stad is het opvallend rustig. Veel winkels en warenhuizen zijn dicht. Supermarkten zijn wel open, net als bars en restaurants, waar het zelfs dringen is om een tafeltje. Bang of niet, mensen zitten nog steeds massaal op de terrassen, ook met hun rug naar de weg toe. De opzichtig paraderende agenten geven ondanks alles een gevoel van veiligheid.

Op station Gare du Nord, waar de Thalys uit Nederland aankomt, is ook extra bewaking ingesteld. Maar van de grenscontrole die Frankrijk uitgerekend vrijdag invoerde om aanslagen rond de aanstaande klimaattop in Parijs te voorkomen, valt weinig te merken. De meeste reizigers kunnen zonder pascontrole doorlopen. Slechts enkelen, vooral jongemannen met donker haar, worden nader geïnspecteerd.

Psychologische hulp
De regering sloot dit weekend ook alle scholen en universiteiten in de hoofdstad. Vandaag gaan deze weer open, maar wel met de nodige begeleiding. Zo wordt er uitgebreid met de leerlingen gesproken over het drama. Er staat psychologische hulp klaar en er komt een minuut stilte. Alle schoolreisjes voor deze week zijn geschrapt.

De ingrijpende maatregelen zijn mogelijk doordat de regering vrijdagavond de noodtoestand heeft afgekondigd. Die duurt normaal gesproken hooguit twaalf dagen, waarna het parlement hem kan verlengen. Maar volgens de Franse krant Le Figaro wil president François Hollande woensdag een wetsvoorstel indienen waarmee hij de noodtoestand op eigen gezag drie maanden zou kunnen laten voortduren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden