'Parijs zendt immigranten terug naar Italië'

Rome wil vluchtelingen visum geven Frankrijk vreest toestroom Tunesiërs

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Frankrijk en Italië hebben een oplopende ruzie gekregen over de immigranten die de laatste weken vanuit Tunesië zijn aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Italië zal 'humanitaire visa' verstrekken aan migranten die voor afgelopen dinsdag zijn gearriveerd, zo heeft de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni gisteren in het parlement gezegd. Deze visa 'maken het voor hen mogelijk te reizen in de landen van het Schengengebied', zei de minister.

Dat is vooral tegen het zere been van Frankrijk, voormalig kolonisator van Tunesië. De meesten van de rond 25.000 migranten (maar niet allen) zijn Tunesische burgers. Zij willen naar Frankrijk, vaak omdat ze de Franse taal machtig zijn en omdat daar al een grote Tunesische gemeenschap leeft. "Wij willen geen immigratiegolf ondergaan", zo reageerde de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant op het Italiaanse voornemen.

Guéant meent overigens dat de documenten die Italië wil uitgeven voor Frankrijk geen beletsel zijn om de houders ervan terug te sturen naar Italië. Om vrij te kunnen reizen in de 25 landen die bij het Schengenverdrag zijn aangesloten, volstaat het niet een verblijfsvergunning te hebben van een Schengen-lidstaat, meent hij. "Daarvoor moet je ook een identiteitsbewijs hebben en, vooral, voldoende middelen."

Maandag al foeterde de Italiaanse premier Berlusconi, tijdens een bezoek aan de overvolle kampen op Lampedusa, over de onwil van andere Europese staten om Italië terzijde te staan bij de opvang van de stroom migranten uit Libië en Tunesië.

Met die beide landen had Italië eerder overeenkomsten, die behelsden dat hun kustwachten streng zouden patrouilleren om illegale migratie te voorkomen. Ook kon Italië de migranten die toch waren overgestoken zonder veel poespas terugsturen. Die akkoorden raakten ondergesneeuwd door de recente opstanden die hebben geleid tot een wisseling van regime in Tunesië en tot chaos in Libië. Minister Maroni tekende dinsdagavond een nieuw, soortgelijk akkoord met de Tunesische interim-regering.

De kwestie zet Berlusconi's centrumrechtse coalitie onder zware druk. Een lid van Lega Nord, de anti-immigrantenpartij waar ook Maroni lid van is, dreigde de coalitie op te blazen als de zaak niet snel werd opgelost. De laatste ontwikkelingen in Libië hebben gezorgd voor een nieuwe stroom migranten. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn naar schatting 250 migranten omgekomen toen hun boot omsloeg. Veel migranten zijn zwarte Afrikanen, die in Libië worden aangezien voor huurlingen van Kadafi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden