Parijs wilde Bertrand Delanoë

Een klein jaar geleden gold oud-minister van cultuur Jack Lang nog als de man die links bij de gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat in Parijs naar voren zou schuiven. Hoe slecht dat had kunnen uitpakken, bleek zondag: Lang, inmiddels minister van onderwijs, slaagde er als enige bewindsman niet eens in om zijn eigen stad te behouden.

De Parijzenaars hadden genoeg van het misbruik van het ambt van eerste burger van hun stad in het machtsspel van de nationale politiek, gokte premier Lionel Jospin. En dus maakte hij de weg vrij voor een oude vriend: de vrijwel onbekende, van nationale ambities gespeende Bertrand Delanoë. Die is kansloos tegen de nationale zwaargewicht en kandidaat van rechts, Philippe Séguin, heette het direct, maar komende zondag kiezen de 92 linkse leden van de nieuwe gemeenteraad Delanoë tot burgemeester.

Over Bertrand Delanoë (50) is geheel in lijn met zijn bescheiden profiel eigenlijk niet zoveel te vertellen. Meest opvallende punt: hij is één van de drie Franse politici die openlijk hebben toegegeven dat ze homoseksueel zijn. Delanoë zit sinds 1977 in de gemeenteraad van Parijs. Bij de verkiezingen van 1995 leidde hij links naar een eerste doorbraak: de verovering van zes van de twintig arrondissementen.

Geheel in lijn met de gok van Jospin maakte Delanoë het verzet tegen de bestuurscultuur van rechts in de hoofdstad tot zijn belangrijkste campagnethema. Hij beloofde er een open bestuur, dichtbij de burger, voor in de plaats te stellen. Hij zette zich neer als Parijzenaar die de noden van de bewoners begrijpt. Hij hamerde meer dan zijn rechtse opponent op thema's als meer crèches en beter openbaar vervoer.

Natuurlijk dankt Delanoë zijn overwinning óók aan de verdeeldheid van rechts. Maar het recordpercentage stemmen voor links in Parijs dat hij zondag vergaarde (49,6 procent), maakt duidelijk dat dat niet de enige oorzaak is. De combinatie van onbeschreven blad en burger van de stad, bleek een krachtige. ,,Ik heb geen idee waar hij voor staat', zei een winkelier die hem tijdens een campagnebezoek aan een arrondissement gadesloeg, tegen journalisten. ,,Maar ik hoop dat hij wint.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden