'Parijs verliest strijd tegen terreur'

PARIJS - De Franse inlichtingendiensten lopen in de strijd tegen terrorisme 'een generatie achter' bij hun Europese en Amerikaanse collega's. Dat concludeert een rapport over het inlichtingenwerk dat vandaag aan het Franse parlement wordt gepresenteerd.

Frankrijk is volgens het rapport 'onvoldoende gevoelig' voor kwesties van binnenlandse veiligheid, en het budget voor technologische vernieuwing in de strijd tegen het terrorisme is verre van toereikend.

Informatieverwerking en de scenario's voor crisissituaties na een aanslag zijn de zwakste punten, zegt rapporteur Bernard Carayon in Le Figaro. ,,Het is een oud Frans probleem. De politiek houdt zich niet met inlichtingen bezig.''

Zelfs de schok van 11 september zou daarin geen echte verandering hebben gebracht. Er is nog steeds geen nieuwe strategie ter vervanging van het oude vijanddenken, waarin andere staten de dreiging vormden en niet de onzichtbare terreurnetwerken.

Uit het rapport blijkt verder dat Frankrijk sinds 2001 'tussen de 300 en de 350 miljoen euro' investeerde in preventie tegen een bacteriologische, chemische of radioactieve aanvallen. De VS trokken daar in dezelfde periode 1,1 miljard euro voor uit. Bovendien is een deel van het Franse budget gebruikt voor een doodgewone vaccinatiecampagne tegen nekkramp, meldt de krant uit een anonieme bron op het ministerie van gezondheid.

In geval van een aanslag met biologisch of chemisch wapen, is Frankrijk 'een van de slechtst voorbereide landen'. Weliswaar staat het modernste laboratorium ter wereld in Lyon, maar de uitrusting in de rest van het land is in 'embryonaal stadium'. De benoeming van experts geschiedt 'onder politieke druk', beweert professor Didier Raoult, die de kwestie voor het ministerie onderzocht.

Sinds vorige week vallen alle transporten van nucleair materiaal in Frankrijk onder staatsgeheim. De regering zegt zo te willen voorkomen dat terroristen een aanslag plegen of de transporten aanvallen zich meester te maken van het materiaal.

Vannacht hielden de Parijse politie en hulpdiensten een grootscheepse oefening. In het metrostation Invalides, waar dagelijks 36000 passagiers doorheen gaan, werd een chemische aanval gesimuleerd, vergelijkbaar met die in Tokio van 1995. Anders dan in Londen, waar vorige maand eenzelfde oefening plaatsvond, is de buurt rond Invalides niet het allerdrukste deel van Parijs. De oefening vond bovendien niet tijdens spitsuur plaats maar vlak voor middernacht. Terroristen die zoveel mogelijk slachtoffers willen maken, zullen een ander tijdstip kiezen. Minister Sarkozy van binnenlandse zaken, aanwezig bij de oefening, kondigde aan dat er in elke grote stad zo'n oefening gehouden zal worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden