Parijs redelijk tevreden, reactie Bonn gemengd

BONN (AP) - Duitse en Franse politici hebben gisteren vooral gematigd gereageerd op het Verdrag van Amsterdam. Terwijl SPD-leider Oskar Lafontaine en het Duitse vakverbond het stabiliteitspact als een succes omschreven, waarschuwden de Duitse werkgevers voor overdreven verwachtingen.

FDP-erevoorzitter Otto Graf Lambsdorff voerde aan dat het stabiliteitspact in onvoldoende mate de hardheid van de euro garandeert. De algemeen secretaris van de CDU, Peter Hintze, zei precies het tegenovergestelde.

De minister voor Europese Zaken, Werner Hoyer, betreurde het dat er geen beslissingen zijn genomen over de omvang van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. De Bondsregering had ten aanzien van deze kwestie een andere uitkomst gewenst, zei Hoyer. Ook bij de kwestie van het stemmengewicht in de Europese ministerraad was men niet zover gekomen als was gehoopt, vond Hoyer.

Lafontaine verklaarde in Bonn dat de regering er niet in was geslaagd het werkgelegenheidsplan te torpederen. Gezien de aanhoudend grote werkloosheid binnen de Unie noemde hij het akkoord het begin van een ombuiging ten goede. SPD-woordvoerder buitenlandse zaken Günter Verheugen constateerde dat de top niet heeft opgeleverd wat was gehoopt. Hij zei dat het erop lijkt dat de “motor van de Europese eenheid sputtert”, hoewel de monetaire eenwording “terug op de rails” lijkt te zijn.

In Frankrijk zei premier Lionel Jospin “redelijk” tevreden te zijn over de uitkomst. De Europese leiders stemden in Amsterdam weliswaar in met een speciale 'banentop' in oktober, maar weigerden akkoord te gaan met eisen van Jospin voor versoepeling van de criteria voor toetreding tot de Europese Monetaire Unie.

Regeringswoordvoerster Catherine Trautmann zei dat Frankrijk met Duitsland zal blijven samenwerken aan een compromis over de euro. “Frankrijk en Duitsland zijn het niet geheel eens, maar er is nog tijd om de opvatingen dichter bij elkaar te brengen”, merkte Trautmann op.

De Denen kunnen zich volgend jaar in een referendum uitspreken over het nieuwe Verdrag van Amsterdam. “Ik heb de bedoeling de regering en de partijen in het parlement die het beleid van de Deense regering over Europa steunen, te adviseren deze volksraadpleging te houden”, zei de sociaal-democratische premier Poul Nyrup Rasmussen gisteren.

Hij zei dat het referendum niet dit jaar nog kan plaatshebben omdat de regering voldoende tijd wil nemen voor een “diepgaande discussie” binnen de politieke partijen en de bevolking over het verdrag. Minister Marianne Jelved van economie heeft onlangs februari en maart 1998 als tijdstip voor het referendum genoemd. De extreem-rechtse Vooruitgangspartij en de ex-communisten hebben al laten weten het verdrag te verwerpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden