Parijs gaat wet op immigratie toch wijzigen

PARIJS (AP, AFP) - Het Franse parlement streeft naar een 'Amerikaanse' oplossing voor de nieuwe immigratiewet. Daarmee komt de verplichting voor burgers om buitenlandse gasten aan te geven te vervallen.

Het gaullistische parlementslid Pierre Mazeaud heeft voorgesteld dat niet de Franse burgers maar de buitenlandse gasten zelf zich moeten aan- en afmelden bij de overheid zoals dat ook in de Verenigde Staten het geval is. In Frankrijk bestaat er weerstand tegen de wet, zoals die oorspronkelijk door de regering Juppé was voorgesteld. De wet zou teveel herinneren aan de tijd van het Vichy-regime toen de Fransen elkaar aangaven bij het met de nazi's collaborerende gezag. Europeanen en buitenlanders uit ongeveer 30 andere landen worden uitgezonderd van de wet. Afrikanen en mensen uit bijna alle landen uit het Midden-Oosten moeten zich melden. De wet is erop gericht de illegale immigratie terug te dringen.

Ondanks de wijzigingen gaan de betogingen door. Morgen wordt in Parijs een grote manifestatie gehouden tegen de wet die volgende week dinsdag in stemming komt. De linkse politieke partijen en de vakbonden doen mee aan het protest.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Fransen voor een harde wetgeving tegen de illegale immigratie zijn. Van de ondervraagden blijkt 59 procent voorstander van het oorspronkelijke wetsvoorstel.

De uitvoering van de nieuwe wetgeving zal geheel afhankelijk zijn van de manier waarop de burgemeesters van verschillende gemeentes ermee omgaan. De extreem-rechtse FN-burgemeester van Toulon, Jean-Marie Le Chevallier, zei dinsdag op de televisie dat hij tot nu toe nog geen enkele aanvraag van illegale immigranten in zijn stad heeft goedgekeurd. Hij heeft 83 aanvragen gehad. Voordat Le Chevallier burgemeester werd van deze havenstad met 160 000 inwoners, was er jaarlijks sprake van gemiddeld 600 aanvragen. Het zijn niet alleen FN-burgemeesters die de aanvragen weigeren. In Tarascon bijvoorbeeld krijgt geen enkele Algerijn meer toestemming daar te verblijven.

Volgens de cijfers van de vereniging van gemeentes Cimade zijn er tussen 1992 en 1995 dertig procent meer aanvragen voor een verblijf geweigerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden