Parijs een "no-go zone"? Fox News neemt woorden terug

In Parijs zouden volgens Fox News bepaalde "no-go zones" zijn waar niet-moslims en de politie niet durven te komen.Beeld thinkstock

De Amerikaanse nieuwszender Fox News Channel kwam vorige week onder vuur te liggen vanwege de bewering dat er in Parijs bepaalde "no-go zones" zijn waar moslims volledig de dienst uitmaken. De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo laat weten het nieuwsprogramma aan te klagen vanwege deze uitspraken.

Een week geleden claimt een journalist in de uitzending van Fox News dat er bepaalde gebieden in Frankrijk en Engeland zijn die volledig door moslims bewoond worden. Niet-moslims en ook de politie zouden er geen stap binnen durven of mogen zetten. De journalist, door zichzelf omschreven als moslim-expert, wijst op een kaart bepaalde gebieden aan van Parijs die zouden vallen onder de no-go zones.

De kaart blijkt echter op niets gebaseerd en toont zelfs toeristische gebieden als Le Marais als gevaarlijke zones. Inwoners van Parijs zijn verontwaardigd over de uitzending en ook de rest van de wereld gaat met uitspraken van Fox News aan de haal.

Op Twitter gaan mensen aan de haal met het nieuws. De hashtag #foxnewsfacts is al snel trending topic. Twitteraars zetten foto's online van koningin Elisabeth met een hoofddoekje en andere gebruikers beweren dat ham vanaf nu in bepaalde no-go gebieden verboden is omdat het varkensvlees is. Verslaggevers van het satirische nieuwsprogramma Le Petit Journal gaan gewapend met een stokbrood de zogenaamde no-go zones in en komen al snel tot de conclusie dat er geen gevaar is. Ook de Franse president François Hollande wordt door het programma gevraagd om een reactie. "Ik kijk niet naar Fox News", laat hij weten.

Excuses
De ophef over de uitzending zorgt ervoor dat Fox News afgelopen weekend excuses aanbiedt voor de uitspraken. "Vorige week hebben wij fouten gemaakt met betrekking tot de berichtgeving over de moslimpopulatie in Europa," aldus een nieuwslezeres. Zo zou er volgens Fox News bij nader inzien toch geen formeel bewijs zijn dat deze zones bestaan en is er "geen geloofwaardige informatie die de beweringen ondersteunt dat er bepaalde regio's zijn waar mensen op basis van hun geloof buiten worden gesloten." Fox News zegt "een serieuze, feitelijke fout hebben verspreid".

Volgens de burgemeester van Parijs is het echter al te laat en is de gemeente Parijs van plan de nieuwszender aan te klagen omdat het imago van Parijs door de uitspraken is aangetast. "Wanneer we beledigd worden, denk ik dat we een rechtszaak moeten aanspannen om deze uitspraken ongedaan te maken," zegt zij tegen nieuwszender CNN.

(tekst loopt door na video)

"Wegwezen"
Parijs correspondent Kleis Jager liet afgelopen vrijdag zien dat het in ieder geval voor journalisten soms moeilijk kan zijn om bepaalde buitenwijken van Parijs te bezoeken. Jager maakte een reportage over de Parijse buitenwijk Grigny, een van de meest beruchte voorsteden in Parijs. In de wijk groeide Amedy Coulibaly op, die twee weken terug vier Joden en een politieagente in Parijs doodschoot.

Het wordt Jager niet makkelijk gemaakt om vragen te stellen in het gebied. Als hij de scholiere Aissatta (15) probeert te spreken kondigt een van de inwoners aan versterking te halen. "Wegwezen. Je denkt toch niet dat je hier zomaar rond kunt rondlopen en vragen stellen?" Zogenoemde guetteurs, jongens die tegen betaling op de uitkijk staan voor dealers, gebaren dat bezoek niet welkom is. In het gebied heerst naast agressie een gevoel van verlatenheid. "We zijn geparkeerd in deze flats, er is geen werk, ze kijken niet naar ons om", zo vat een andere inwoner de stemming in de wijk samen.

"Eén aprilgrap"
Ook de Britse stad Birmingham komt niet heel gunstig uit de berichtgeving van Fox News. Birmingham zou volgens de journalist een "totale moslimstad" zijn waar geen enkele niet-moslim meer woont.

De Britse premier David Cameron reageert tegenover de zender ITV met grote verbazing op het nieuws: "Toen ik dit hoorde verslikte ik mij eerlijk gezegd in mijn pap. Ik dacht dat het om een één aprilgrap ging", aldus Cameron. "Deze man is zonder twijfel een volslagen idioot."

Fox News verklaart mee te leven met de Parijse bevolking en hoopt dat ze de recente aanslagen vlug achter zich kan laten. Maar volgens vice president van Fox Michael Clemente is een eventuele rechtszaak tegen de zender "misplaatst".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden