Parijs blijft boos op tien EU-leden

Van onze buitenlandredactie BRUSSEL, AMSTERDAM - De Franse regering is nog steeds zeer boos op de leden van de Europese Unie die de Franse kernproeven hebben veroordeeld. Minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, noemde gisteren in Brussel de partners in de Europese Unie zelfs 'hypocriet'.

Volgens minister De Charette staan de EU-landen de ene dag achter Frankrijk en veroordelen ze het land op de volgende vergadering. “Je kan geen tekst in Madrid (op de Weu-bijeenkomst - red.) tekenen waarin je verklaart dat de Britse en Franse kernmacht bijdraagt tot de Europese veiligheid en opnieuw enkele dagen later stemmen voor een motie waarin een veroordeling wordt uitgesproken”, zei de Franse minister. De Charette is teleurgesteld over “het gebrek aan solidariteit” tussen de EU-leden.

De Franse kritiek geldt tien van de vijftien EU-lidstaten die in een resolutie van de Verenigde Naties om een “ogenblikkelijke stopzetting” van de kernproeven hadden gevraagd. Vorige week donderdag nam een VN-commissie een resolutie aan van deze strekking. De resolutie werd door 95 landen ondertekend. EU-staten die voorstemden waren België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Zweden. Behalve Frankrijk stemde alleen Groot-Brittannië tegen. Duitsland, Spanje en Griekenland onthielden zich van stemming.

Vanwege het stemgedrag van Italië zegde Frankrijk afgelopen vrijdag een Frans-Italiaanse top af die op 24 en 25 november gehouden zou worden in Napels. President Jacques Chirac wilde bovendien de Belgische premier Jean-Luc Dehaene niet ontmoeten. Verder zag premier Alain Juppé af van een diner met zijn Finse collega Paavo Lipponen. De twee ministers zouden vandaag met elkaar de dis gebruiken.

Waarschuwing

De Nederlandse minister Hans van Mierlo noemt de Franse houding tegenover de EU-partners “niet verstandig”. Volgens Van Mierlo zijn de Fransen met hun kernproeven nogal eigenzinnig en “moeten zij niet zo hoog van de toren blazen”. Van Mierlo wilde nog niet over een “een Europese crisis” spreken, nu Frankrijk zo bruut afspraken met gesprekspartners afzegt. “Maar als je met deuren blijft smijten kan er wat veranderen”, waarschuwde de Nederlandse minister.

Van Mierlo stelde gisteren dat hij zich niet van de Weu-bijeenkomst in Madrid kon herinneren dat daar werd gesproken over de mogelijkheid om de Frans-Britse kernmacht onder te brengen in een eventuele Europese defensiepoot. “De kernmacht staat absoluut niet op de Europese agenda,” zei Van Mierlo.

Frankrijk heeft al drie kernproeven genomen in het testgebied rond het atol Mururoa in de Stille Zuidzee en zal er ondanks protesten in de hele wereld nog drie laten volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden