Parijs biedt Corsica minder dan beloofd Frankrijk

AMSTERDAM - De Assemblée Nationale trekt er de hele week voor uit, als dat al genoeg is. De Franse Tweede Kamer begon gisteren aan de behandeling van stuk nummer 2931: het 'wetsvoorstel met betrekking tot Corsica'. De strekking van het voorstel: meer autonomie voor het eiland met 250000 bewoners in de Middellandse Zee.

Het is het meest omstreden wetsvoorstel dat de linkse regering van premier Lionel Jospin de Assemblée sinds haar aantreden in 1997 aanbood. Het kostte op voorhand een minister de kop. En drie maanden geleden bracht het nog een spectaculaire noviteit in het Franse staatsrecht: president Jacques Chirac, die de vergaderingen van het Franse kabinet voorzit, weigerde het aanvankelijk te agenderen.

De rechtse Chirac staat zeer ambivalent tegenover de beoogde autonomie. Aanvankelijk steunde hij het voorstel, om het daarna in bedekte termen steeds meer te bekritiseren.

Verklaard tegenstander is ook Jean-Pierre Chevènement, de leider van de Mouvement des Citoyens, een linkse splinter. Het wetsvoorstel bedreigt de eenheid van de Franse republiek, verwoordt hij hét bezwaar van de opponenten: nu Corsica, morgen Frans Baskenland, Bretagne, de Savoie en wie weet zelfs de Elzas. Chevènement was tot augustus minister van binnenlandse zaken. Hij had de bestuurlijke toekomst van Corsica in zijn portefeuille. Omdat premier Jospin de autonomie wilde doorzetten, trad hij af.

Jospin beoogt met het voorstel het geweld op Corsica te beëindigen. Militante groeperingen op het eiland hebben hun eis van onafhankelijkheid de afgelopen twintig jaar met aanslagen onderstreept. Recent dieptepunt was de moord, in 1998, op prefect Claude Erignac, de hoogste ambtenaar op het eiland.

De premier legde de basis voor zijn wetsvoorstel tijdens een serie van 'historische' ontmoetingen met Corsicaanse vertegenwoordigers in december 1999. Het wetsvoorstel dat daar uiteindelijk uitrolde, regelt onder meer de mogelijkheid om Franse wetten aan te passen aan de lokale situatie op Corsica. Ook zal de Corsicaanse taal voortaan op de scholen op het eiland worden onderwezen.

De Corsicaanse vertegenwoordigers stemden er eind vorig jaar mee in, maar sindsdien heeft Jospin de tekst gewijzigd. Onder druk van de Conseil d'Etat, de Franse Raad van State, voegde hij toe dat de Assemblée Nationale elke lokale wetsaanpassing apart moet goedkeuren. En het onderwijs in het Corsicaans wordt niet verplicht, het wordt 'aangeboden aan alle leerlingen' heet het nu in de wetstekst.

Het lijkt erop dat de premier de twijfelaars in de Assemblée ter rechterzijde daarmee voldoende tegemoet is gekomen. Ter linkerzijde weet hij zich gesteund door zijn comfortabele, parlementaire meerderheid. Minus de partij van Chevènement die onverholen waarschuwt voor een 'territoriale fragmentatie' van Frankrijk.

Jospin koerst kortom af op een parlementaire zege. De grote vraag is echter of zijn afgezwakte voorstel nog genoeg is voor de Corsicanen zelf. De tekenen zijn ongunstig: afgelopen zondag, twee dagen voor de Assemblée haar discussie begon, gingen op Corsica vier politieke bewegingen samen. Met hun nieuwe naam gaven zij 'een eenvoudige en heldere boodschap' aan Parijs. Ze noemen zich 'Onafhankelijkheid', Indipendenza.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden