Pareltjes en schatten op filmsites internet

In februari programmeerde het Filmfestival Rotterdam verscheidene films van kunstenaars die op ander terrein roem hadden verworven en die daarnaast ook een keer een film hadden gemaakt. Unieke films die maar zelden werden vertoond en niet op dvd zijn uitgebracht. Toch waren twee van die titels voor de oplettende internetgebruikers al enige tijd binnen bereik. Zowel ’Film’ van Samuel Beckett als ’Un chant d’amour’ van Jean Genet staat ook op Ubu Web. Deze fraaie filmsite wordt ook wel het ’Youtube van de avantgarde’ genoemd, maar die naam klopt niet helemaal, want Youtube steunt het meest op de knutselaars, en op Ubu Web vind je de meer ’gearriveerde’ kunstenaars terug.

Ubu Web is ook meer een archief dan een do-it-yourself-site. Beroemde titels zijn er makkelijk te vinden, zoals ’Un chien andalou’ van Buñuel en Dali, de meeste films van May Deren, waaronder ’Meshes of the afternoon’, de films van Germaine Dulac, Jean Cocteau, Stan Brakhage, Bill Viola, enzovoort. Een website vol parels en schatten.

Intussen nemen niet alleen de experimentele films een vlucht op het web. De rechtmatige eigenaars van de meer commerciële films en tv-series bedenken steeds meer adequate antwoorden op de illegale download-trend. Niet door de praterij juridisch te bestrijden, maar door het de internetter juist steeds makkelijker te maken. Het is niet meer nodig om naarstig te zoeken naar een obscure site waar je dan ’24’ kan kijken met Mandarijnse ondertitels, of dagenlang te wachten tot iets binnen is na bij een illegale download via Bottorent.

Sinds kort bieden Fox en NBC kwaliteits-tv-series maar ook enkele kwaliteitsfilms gratis aan via Hulu.com. Hulu.com richt zich voorlopig alleen op de Amerikaanse markt, en de niet-Amerikaanse kijker heeft dus wel weer speciale software nodig om in te loggen, maar naar verwachting verandert die situatie binnenkort. Hulu.com is op zijn beurt een antwoord op Joost dat een distributrie-overeenkomst heeft met CBS, maar vooralsnog geen succes blijkt, omdat de uitwisseling zich beperkt tot de mindere tv-shows.

Nadeel van de films op Hulu.Com is dat je nogal wat reclameblokken moet doorstaan tijdens het kijken van een film. Maar de titels die ze aanbieden, zijn interessant genoeg: van ’Mulholland drive’ tot ’Sideways’.

www.ubuweb.com

www.hulu.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden