Parel van Zuid blijft voorlopig korrel zand

Rotterdam heeft geen geld voor vernieuwing achterstandswijken Scholing en werk gaan voor

Het moet gek lopen als in 2030 niet wordt gesproken over de parel Rotterdam-Zuid. Het waren hoopgevende woorden die toenmalig minister Piet Hein Donner van binnenlandse zaken vorig jaar september sprak. Zuid, het zo geplaagde stadsdeel van Rotterdam (200.000 inwoners), moet zich in twintig jaar tijd dankzij een 'nationaal programma' ontworstelen aan de hardnekkige sociaal-economische problemen.

Dat ambitieuze plan maakt een valse start. 'Superambtenaar' Marco Pastors, die de dagelijkse leiding heeft over het project, wordt geconfronteerd met de harde realiteit: er is geen geld. Niet bij de gemeente Rotterdam, niet bij het Rijk. Dat betekent dat de noodzakelijke stedelijke vernieuwing wordt uitgesteld.

Het is de bedoeling dat 35.000 woningen, verspreid over de zeven grootste achterstandswijken, zo snel mogelijk worden gerenoveerd of plaatsmaken voor nieuwbouw. Dat voornemen gaat in de ijskast, zei Pastors gisteren bij de presentatie van zijn plannen.

Woningcorporaties verkeren in financieel zwaar weer. De grote pech voor Rotterdam is dat het noodlijdende Vestia een cruciale rol zou spelen in de herstructurering van Zuid. "Toen we aan dit project begonnen, was er al te weinig geld", vertelt Pastors. "En nu zitten we met een extra tekort." Van de al geplande bouw van 880 woningen in Rotterdam-Zuid, zou Vestia er vijfhonderd voor zijn rekening nemen. Daar heeft de corporatie een dikke streep door gezet.

Wat nu? Rotterdam richt zich noodgedwongen op de twee andere problemen: scholing en werk. Om die urgentie te illustreren: in Nederland leeft 8 procent van de huishoudens van een uitkering. In de zeven slechte wijken van Rotterdam-Zuid is dat 22 procent. In Nederland verlaat 7 procent van de scholieren voortijdig zijn opleiding zonder diploma. Rotterdam-Zuid: 21 procent.

De stad introduceert een bijzondere onderwijsmethode, de zogenoemde Children's Zone, een systeem dat zich in de wijk Harlem in New York heeft bewezen. Het betekent dat kinderen op school langer les krijgen, van beter opgeleide leerkrachten. Als blijkt dat het kind achterblijft, dat het nauwelijks ontbijt, slecht samenspeelt of gebrekkig Nederlands spreekt, grijpt het wijkteam in. "Dan gaat een hulpverlener echt mee naar huis, naar de keukentafel", zegt Pastors.

Rotterdam wil niet langer dat jongeren kansarme studies volgen. Er is een groeiende behoefte aan technici en personeel in de zorg. "Als je weet dat je straks driehonderd vakmensen kunt afleveren in de haven", zegt Pastors, "moeten deze mensen een jaar daarvoor wel in de klas zitten. Zoiets kan je sturen."

De stad wil dat in 2020 de helft van alle mbo-studenten een opleiding volgt voor een baan in de techniek of de zorg. Havenbedrijven en zorginstellingen hebben baangaranties voor deze jongeren afgegeven.

Wil Rotterdam erin slagen om Zuid uit het slop te trekken, dan is ook de fysieke stadsvernieuwing essentieel. "Natuurlijk maak ik me zorgen nu daar geen geld voor is", zegt voorzitter Ed Goverde van deelgemeente Charlois, waar drie van de zeven probleemwijken in liggen. Hij vreest dat ook andere wijken daar last van krijgen.

Pastors: "We praten met andere corporaties over de nodige investeringen, en met het Rijk en zelfs met Europa. We denken een goede reden te hebben om geld te vragen."

Anders wordt Rotterdam-Zuid nooit een parel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden