Pardonregeling België op losse schroeven

brussel – De Belgische Raad van State heeft de lopende pardonregeling voor asielzoekers vernietigd. De gevolgen van de beslissing zijn nog onduidelijk.

In september werd in België een regeling van kracht, die behelsde dat asielzoekers zich tot 15 december mochten melden voor een eenmalig pardon. Dat had de regering in juli besloten, omdat het land kampt met grote achterstand in de asielaanvragen. Wie te lang op antwoord had moeten wachten op zijn asielaanvraag of wie kon aantonen goed te integreren, kwam in aanmerking.

Vlaams Belang, een partij met aanhangers die wars zijn van buitenlanders, had de Raad van State gevraagd deze regeringsmaatregel te schorsen. De Raad heeft gisteren bepaald dat de gevolgde besluitvorming inderdaad niet deugt. De regeling werd buiten het parlement om in het leven geroepen met een een zogeheten instructienota. Volgens het rechtscollege was een wetswijziging nodig geweest, met instemming van een parlementaire meerderheid.

Vlaams Belang toonde zich zeer tevreden met de uitspraak. De christen-democratische staatssecretaris voor migratie- en asielbeleid, Melchior Wathelet, had al eerder gezegd dat hij rekening moest houden met een arrest van deze strekking. Volgens hem zou er niets veranderen aan de inhoud van de regularisatieprocedure. „Wij willen rechtszekerheid bieden aan alle mensen die al een aanvraag hebben ingediend of dat nog van plan zijn.”

De regering kan nu drie dingen doen. Ze kan de oude regeling toepassen, waarbij de staatssecretaris zelf over elke aanvraag beslist. Maar dan moet hij wel de criteria hanteren van vóór de huidige procedure. De regering kan ook een nieuwe instructienota schrijven, maar dan met een formulering die wel rechtsgeldig is. Het makkelijkst is misschien aanpassing van de wet. De meerderheid in het parlement is nog dezelfde als in juli, toen het akkoord werd gesloten. Aan de criteria hoeft dan niets te veranderen.

De regeling, waarvan naar schatting tienduizenden gebruik konden maken, wekte destijds in Nederland wrevel bij PVV, VVD en CDA. Zij vreesden dat gelegaliseerde asielzoekers zich in Nederland zouden vestigen. Nederland kende zelf in 2007 ook een pardonregeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden