Paranotencake

Bakmateriaal: zorgvuldig met zachte boter bestreken en met bloem bestoven en weer uitgeklopte anti-aanbak-tulbandvorm, inhoud 2,5 l. Vulling: 300 g zelfrijzend bakmeel; 2 theelepels cacao; 1 theelepel kaneel; ½ theelepel zout; 150 g zachte boter; 250 g suiker; 4 eieren (extra large); 1 dl melk; 1 dl port; 125 grofgehakte paranoten.

Bij de Fairtrade winkel heten de brosse paranoten tegenwoordig ’Amazonenoten’ en op het zakje staat ’biologisch’. Allicht: ze komen voornamelijk in ’t wild voor en dan met name in de Braziliaanse provincie Pará in het Amazonegebied. Behalve daar en in Guyana wil de boom niet groeien. Het duurt 30 jaar voordat hij gaat bloeien en dan duurt het nog eens 12 tot 14 maanden voordat de vruchten rijp zijn. Maar zo’n reusachtige oerwoudboom levert vaak wel een halve ton noten. Het oogsten is geen kleinigheid, want ze groeien in grote trossen in een harde kokosnootachtige schil, gerangschikt als sinaasappelpartjes en ze zijn zo zwaar (2,5 kg) dat de mannen brede houten hoeden dragen als voorzorg tegen een hersenschudding of erger. Want de noten moeten vallen, plukken gaat niet: daar zijn de bomen te hoog voor. En als het waait, durft niemand in de buurt te komen. Wie dat weet, kijkt toch met andere ogen naar zo’n geurig nootje. Vreemd genoeg wordt al sinds begin 19de eeuw vrijwel de hele oogst van de paranoten uitgevoerd naar de Verenigde Staten en Europa. Al houden ze natuurlijk wel wat noten over voor herplanting.

Hieronder een van de weinige echt Braziliaanse recepten waarin de castanhas (kastanjes) wel verwerkt worden: Bôlo de castanhas do Pará com vinho.

Het bakmeel zeven met cacao, kaneel en zout. Goed mengen.

Oven voorverwarmen op 160°C.

Boter en suiker tot zalf kneden.

Eieren scheiden. Witten stijfkloppen, dooiers door de boterzalf mixen.

Met een grote gladde lepel de gezeefde bloem afgewisseld met melk en port door dit mengsel scheppen. Dan de paranoten erdoor scheppen. Vervolgens de eiwitten luchtig in het beslag vouwen. Het beslag onmiddellijk overbrengen in de vorm.

Op de onderste richel van de oven 1 uur bakken.

Keren op een rooster. Laten afkoelen onder een stolp. Vervolgens luchtdicht in plastic verpakken. Na drie dagen op z’n best.

Deze cake kan goed (in plakken) worden ingevroren. Ongeveer 30 seconden per twee plakken ontdooien (in keukenpapier) in de magnetron en u hebt altijd iets bij de koffie voor een onverwachte gast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden