Paralympiërs ballen wel de vuist tegen frauderend Rusland

Het IPC besliste gisteren dat Rusland is uitgesloten van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Beeld anp
Het IPC besliste gisteren dat Rusland is uitgesloten van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.Beeld anp

Russische sporters worden geweerd van de Paralympische Spelen in Rio. 'Een besluit voor de olympische beweging'.

De beslissing die het IOC angstvallig meed, nam het IPC gisteren met gebalde vuist: Rusland is uitgesloten van de Paralympische Spelen, die van 7 tot en met 18 september in Rio de Janeiro worden gehouden. Het Internationaal Paralympisch Comité zei mee te voelen met de getroffen atleten, maar geloofwaardigheid gaat voor.

"Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en totaal gecompromitteerd", aldus IPC-voorzitter Philip Craven tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro. "Daarom hadden we geen andere optie dan dit besluit te nemen. Dit gaat niet om sporters die het systeem bedriegen, maar over een staatsgestuurd systeem dat sporters bedriegt. De Russische overheid heeft ten opzichte van haar eigen sporters catastrofaal gefaald."

Waarden
Cravens verklaring staat haaks op die van zijn evenknie bij het grote IOC, Thomas Bach. De Duitse jurist had op basis van het Olympic Charter Rusland van de Olympische Spelen kunnen weren, maar weigerde persoonlijk die 'nucleaire optie'. Hij wilde 'mogelijk schone Russen' vrijwaren van uitsluiting.

IPC-voorzitter Philip Craven Beeld anp
IPC-voorzitter Philip CravenBeeld anp

Volgens Craven gaat het bij het beoordelen van het Russische bedrog niet om individuen of individuele sporters. "Ons besluit is gebaseerd op de vraag of de Russische Federatie haar verplichting kan nakomen. Binnen haar huidige staatsgesteunde dopingsysteem kan ze dat niet. Waar gaat het uiteindelijk om? Dat is dat wat wij in de olympische en de paralympische sport als onze waarden beschouwen ernstig worden bedreigd."

"Wat als ouders vanwege dit soort onthullingen tegen hun kinderen gaan zeggen: 'nee, blijf achter je computer'? Dit gaat veel verder dan alleen topsport."

In tegenstelling tot het diplomatieke IOC is het IPC niet over één nacht ijs gegaan. Toen bekend werd dat ook de paralympische sport was getroffen door het Russische dopingschandaal, werd Rusland provisorisch geschorst en contact gezocht met Richard McLaren, verantwoordelijk voor het onthullende rapport over de misstanden in Rusland. Samen werd forensisch onderzoek gedaan en de situatie geanalyseerd.

Welke Nederlanders komen er vandaag in actie? Kijk op Wie is wie in Rio en lees meer over onze sporters.

Van minstens 35 Russische paralympische atleten zijn positieve dopingstalen verdwenen, en er is gefraudeerd met de dopingcontroles tijdens de Paralympische Winterspelen in Sotsji. Craven sprak na dat evenement van de beste Paralympics ooit, "maar dat moet ik heroverwegen". De Russen wonnen 30 van de 72 titels, de nummer twee Duitsland negen.

Volgens McLaren heeft het IOC nooit contact met hem gezocht. Ook heeft het de Russen niet verhoord, zoals het IPC vorige week in Bonn drie uur lang deed.

Na het McLaren-rapport sprak Bach van "schokkende bevindingen en een aanval zonder precedent op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen". Op die oorlogsverklaring volgde geen hardste sanctie, waartoe eerder de internationale atletiekfederatie IAAF wel was overgegaan.

Richard McLaren (midden). Beeld anp
Richard McLaren (midden).Beeld anp

Craven, ook IOC-lid, laakte gisteren tussen de regels door het solistische optreden van Bach. Hij noemde zijn eigen organisatie 'een hecht team' zonder een dominerende voorzitter en dat "eensgezind een beslissing was genomen. Daar ligt het verschil met het IOC. Ons besluit was voor de olympische beweging en de Olympische Spelen..."

Bach zette met zijn weigering de Russen te schorsen het IPC onder enorme druk. Daarbij speelt op de achtergrond mee dat de relatie tussen de twee organisaties broos is, waarbij het IPC afhankelijk is van IOC's financiële steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden