Interview

Paradiso voor één dag weer een kerk

Poptempel Paradiso Beeld ANP

Wat begon als een gekraakte kerk waar een groep hippies een club wilden maken, groeide uit tot een begrip in de muziekwereld. Inmiddels bestaat poptempel Paradiso vijftig jaar en om dat te vieren is hij voor één dag weer een kerk. Uit honderden aanmeldingen werden 11 stellen gekozen die elkaar er vandaag het ja-woord mogen geven.

Lilian en Bart Beeld RV

'Ik kan me geen betere locatie voorstellen'

Lilian Seine (29) en Bart Verbiest (43) hebben sinds hun ontmoeting heel wat uren in de Amsterdamse poptempel versleten.

In het wijkcafé liepen de twee elkaar wel eens tegen het lijf maar het cliché 'liefde op het eerste gezicht' was aan hen niet besteed, vertelt Verbiest. "We hebben het eerst een aantal maanden heel casual gehouden, totdat ik me op een dag realiseerde dat toch echt liefde was."

Afgelopen zomer ging Bart voor een hoogzwangere Lilian op de knieën. Alhoewel beiden nooit van plan waren te trouwen, zorgde de komst van een kindje voor de behoefte hun liefde te bezegelen. "We wilden graag wachten tot na de geboorte, dus besloten we in de zomer van 2019 te trouwen in Italië", legt Lilian uit. Idyllische plannen die de prullenbak ingingen toen een vriendin het koppel wees op de actie van Paradiso. "We waren direct helemaal enthousiast en hebben ons snel aangemeld. Ik heb vervolgens bijna een week wakker gelegen omdat ik het zo ontzettend graag wilde", lacht Verbiest.

Nadat Paradiso hun een 'ja' gaf, kon het landgoed in Italië verruild worden voor de poptempel. "Ik kan me geen betere trouwlocatie voorstellen dan de plek waar we zoveel mooie feesten en concerten hebben bezocht. Dat is toch een geweldig verhaal?", lacht Bart.

Stephan en Esther Beeld RV

'Het voelde alsof ik in een film zat'

Stephan Gathier (50) en Esther Koster (50) vieren ook hun 50ste levensjaar én dat ze elkaar 21 jaar geleden ontmoetten tijdens de clubavond van Paradiso.

"Ik kwam net uit een relatie en besloot weer eens de bloemetjes buiten te zetten", vertelt Gathier. Koster lacht en vervolgt het verhaal. "Ik stond aan de bar om een drankje te halen toen ik ineens een knappe man zag staan.

"We raakten aan de praat en ik voelde me betoverd. Niet veel later kusten we en keken we uit op een dansende menigte. Ik voelde me zo kalm van binnen, alsof we al jaren samen waren".

Eenentwintig liefdevolle jaren volgden. Het was uiteindelijk deze zomer in Thailand, dat Stephan samen met hun puberzoons een aanzoek voorbereidde. Esther: "Toen het hoge woord eruit was, voelde het net alsof ik in een film zat. Bij toeval verscheen een paar dagen later de oproep van Paradiso". "Alsof het meant to be was. Ik heb vanuit onze hotelkamer direct gemaild en ons verhaal verteld. Vanaf dat moment hadden we het volste vertrouwen dat het zou lukken", zegt Gathier.

En ja hoor, eenentwintig jaar later geven Stephan Gathier en Esther Koster elkaar het ja-woord op de plek waar ze elkaar ooit ontmoetten.

Nathalie Hugenholtz heeft een henna-tattoo laten zetten voor haar huwelijk. Haar aanstaande, Tjomme Goddijn, bekijkt het resultaat. Beeld Maartje Geels

'Het decor wordt gebruikt voor een Bollywood-feest'

Tjomme Goddijn (44) en Nathalie Hugenholtz (40) zijn twaalf jaar samen en hebben twee kinderen.

Een feestje van een gemeenschappelijke vriend was het decor van hun eerste ontmoeting. "Ik zag haar daar lopen en ik dacht direct 'wauw'", zegt Goddijn. "Na afloop probeerde ik aan haar nummer te komen, maar ze hield de boot af."

Uiteindelijk zwichtte Nathalie en de twee spraken af om iets te gaan drinken. Ondanks de tegenstribbelingen van Nathalie werd het stel verliefd en niet veel later volgen twee kinderen.

Trouwen zagen de twee niet als prioriteit.

"Voor ons was de komst van een kind al een soort verbintenis", aldus Nathalie. "Na de bevalling heeft Tjomme twee schitterende ringen laten maken en zo trouwden we op onze manier."

Toch bleef het idee van een officiele trouwerij knagen. Als Nathalie de oproep van Paradiso leest besluit ze dat er geen betere aangelegenheid te bedenken is. De kerk waar haar voorvaders, de gebroeders Hugenholtz, in 1877 de Vrije Gemeente stichtten en waar ze jarenlang nachten doorhaalde als student, kon nu dienst doen als de plek waar haar liefde alsnog bezegeld kon worden. "Ik besloot mijn trots opzij te zetten en hem ten huwelijk te vragen. Gelukkig zei hij 'ja'."

Goddijn en Hugenholtz hebben als enige koppel een Hindoestaanse bruiloft, iets waar Paradiso in het bijzonder rekening mee heeft gehouden, legt Hugenholtz uit. "In de kelder wordt alles versierd voor de plechtigheid en 's avonds wordt het trouwdecor gebruikt voor een Bollywoodfeest. Zo trouw ik in de kerk van mijn vaders voorvaderen, maar volg ik de gebruiken van mijn Indiase moeder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden