paradise papers

Paradise Papers zetten Europees Parlement weer op scherp

Vlaggen van EU-landen voor het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld epa
Vlaggen van EU-landen voor het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld epa

'Daar zitten we weer', was de overheersende gedachte bij Europarlementariërs tijdens een debat vanochtend over de Paradise Papers die vorige week aan de oppervlakte kwamen, onder meer in deze krant.

Het nieuwe licht dat de gelekte documenten op belastingontwijking werpen, riep in Straatsburg zowel déjà-vu-gevoelens op als nieuwe pleidooien tot een harder optreden. "Ik roep de ministers van financiën op tot actie, zij hebben de macht", zei de Tsjech Ludek Niedermayer namens de grootste groepering in het parlement, de christen-democraten. "Zij moeten niet meer aankomen met slappe excuses en zich verschuilen achter de unanimiteitsregel." (Dat is de regel die stelt dat bij beslissingen over belastingkwesties alle lidstaten moeten instemmen.)

Eurocommissaris Pierre Moscovici, die alle 'leaks' en 'papers' van de afgelopen jaren dankbaar heeft gebruikt voor zijn offensieven tot aanpak van belastingontwijking en pleidooien voor verdere belastingharmonisering in de EU, toonde zich 'zeer bezorgd' over de Paradise Papers. "Elke dag werpen onze kranten nieuw licht op het wereldwijde circuit, de goed geoliede machine van de belastingontwijking", aldus de Franse oud-minister. "Als dit legaal is, moeten we de wet veranderen."

Vampiers

Moscovici vergeleek de hardnekkigste belastingontwijkers met 'vampiers die nergens bang voor zijn, behalve voor licht, dus moeten wij voor dat licht gaan zorgen'.

Zowel de vertegenwoordiger van de lidstaten, de Estse onderminister Matti Maasikas, als Moscovici onderstreepte dat de afgelopen jaren tal van nieuwe regels en wetten zijn ingevoerd tegen belastingontwijking. "De lijst van EU-regelgeving van de afgelopen vier jaar is indrukwekkend, zeker vergeleken met de decennia ervoor", zei Maasikas.

Tekst loopt door onder foto

Judith Sargentini (GroenLinks) haalde uit naar de lidstaten vanwege het moeizame overleg over vernieuwing van de Europese antiwitwasrichtlijn. Beeld ANP
Judith Sargentini (GroenLinks) haalde uit naar de lidstaten vanwege het moeizame overleg over vernieuwing van de Europese antiwitwasrichtlijn.Beeld ANP

Het volgende besluit dat op stapel staat, is het vastleggen van een zwarte EU-lijst van belastingparadijzen buiten Europa. Na jarenlang getouwtrek zou die er op 5 december moeten liggen. Vraag is niet alleen welke landen daarop komen te staan, maar ook of er sancties aan zijn verbonden en zo ja, welke.

"Sommige belastingparadijzen zitten gewoon aan tafel in Brussel", merkte Miguel Urbán Crespo van de linkse Spaanse partij Podemos op. Ook Paul Tang (PvdA) noemde expliciet Nederland, Malta, Luxemburg en Ierland als EU-landen met een discutabel belastingbeleid. "Het is onbestaanbaar dat we in Europa proberen samen te werken en elkaar toch proberen te benadelen", zei Tang in een verwijzing naar de hevige vestigingsconcurrentie binnen Europa.

'Donkere hoekjes'

Judith Sargentini (GroenLinks) haalde uit naar de lidstaten vanwege het moeizame overleg over vernieuwing van de Europese antiwitwasrichtlijn. De nieuwste onderhandelingsronde met het parlement leverde vandaag opnieuw geen akkoord op. "Wij willen dat eigenaars van bedrijven en trusts vindbaar zijn in openbare registers, maar de lidstaten willen niet met ons onderhandelen", aldus Sargentini. "Ik kan alleen maar concluderen dat er verschillende lidstaten zijn die blij zijn met die donkere hoekjes en graag de boel houden zoals die is. Dat is een schande."

Aan het einde van het debat nam Maasikas het op voor de EU-landen. "De suggestie wordt hier gewekt dat alleen het Europees Parlement eerlijke belastingheffing wil, en dat de nationale regeringen zich wentelen in hypocrisie. Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Die eerlijke belastingheffing willen we allemaal."

Lees meer in ons dossier over de Paradise Papers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden