Paradise Papers vanaf vrijdagmiddag openbaar toegankelijk

De Paradise Papers onthullen nieuwe belastingontwijkende personen en organisaties. Beeld Trouw
De Paradise Papers onthullen nieuwe belastingontwijkende personen en organisaties.Beeld Trouw

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) geeft vandaag gegevens uit de Paradise Papers vrij. Vanaf twee uur ‘s middags kan iedereen via offshoreleaks.icij.org zoeken in de administratie van het juridisch advieskantoor Appleby.

Kan ik nu in de gehele Paradise Papers speuren?

Nee. ICIJ geeft slechts een deel van de gegevens vrij. Vandaag publiceert ICIJ informatie over bedrijven die tussen 1950 en 2014 stonden geregistreerd bij juridisch dienstverlener Appleby. Hierdoor worden onder meer de namen van directeuren en aandeelhouders van deze bedrijven openbaar. In totaal komt er informatie over meer dan 25.000 bedrijven vrij, uit meer dan dertig landen. De meeste bedrijven staan ingeschreven in Bermuda, de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

ICIJ zal op een later moment ook andere gegevens uit de Paradise Papers toevoegen, zoals informatie uit de 19 bedrijfsregisters die deel uitmaken van de data.

Waarom worden niet alle 6,8 miljoen documenten openbaar?

De interne administratie van Appleby bevat privacygevoelige informatie zoals e-mails, bankgegevens, kopieën van paspoorten, telefoonnummers, financiële transacties of contracten. Deze gegevens komen niet naar buiten. ICIJ zegt geen massale dump na te streven, maar alleen die informatie vrij te geven die in het publieke belang is. Omdat niet alles wordt vrijgegeven kan het zijn dat bedrijven of namen die we de afgelopen weken in deze krant hebben gepubliceerd niet voorkomen in de Offshore Leaks database.

Maar de afgelopen weken is met publicaties toch ook gevoelige informatie naar buiten gekomen?

Ja. Maandenlang hebben 382 journalisten die aangesloten zijn bij ICIJ gespeurd in de administratie van Appleby en uitgebreid onderzoek gedaan. We hebben de gegevens van Appleby gecontroleerd en aangevuld met informatie uit openbare bronnen. Mensen of bedrijven waarover geschreven is, hebben ruimschoots de kans gekregen om weerwoord te bieden. Bij elk verhaal maakten we een zorgvuldige afweging. We publiceerden een verhaal pas wanneer we de feiten goed op een rij hadden en wanneer we ervan overtuigd waren dat het publiceren een publiek doel zou dienen.

Er komen nu toch namen van personen naar buiten. Waarom heeft Trouw geen namen gepubliceerd?

In tegenstelling tot Mossack Fonseca – het bedrijf uit de Panama Papers – heeft Appleby voornamelijk multinationals als klant. We hebben er daarom voor gekozen om in onze artikelen aandacht te besteden aan de manieren waarop multinationals belastingparadijzen gebruiken.

In de Paradise Papers zitten ook gegevens uit 19 bedrijfsregisters van belastingparadijzen. In die registers vonden we weliswaar veel Nederlandse namen, maar de registers geven een onvolledig beeld. Op basis van de gegevens valt niet te zeggen waarom het bedrijf is opgezet en of daar een goede reden voor is. Het hebben van een bedrijf in het buitenland is niet illegaal, dus hebben Trouw en het FD bij de Paradise Papers besloten zelf geen namen te publiceren.

Wat betekent het dat iemand voorkomt in de database?

Zoals gezegd is het niet illegaal om een bedrijf in het buitenland te hebben. Zolang een bedrijf niet wordt gebruikt voor illegale praktijken en het vermogen ervan bij de Belastingdienst wordt opgegeven, is er in principe niets mis mee.

De database is bovendien een momentopname; het feit dat een persoon of bedrijf voorkomt in de database betekent niet dat het bedrijf nog steeds actief is.

Hoe kan ik zoeken in de database?

De database - te vinden via offshoreleaks.icij.org en onderaan dit bericht - laat netwerken van personen en bedrijven zien. Je kan dus opzoeken wie de eigenaar is van een bedrijf, en of die persoon nog meer bedrijven bezit. Ook is het mogelijk om in kaart te brengen welke dochterbedrijven van bijvoorbeeld Nike of Trafigura bij Appleby zijn geregistreerd.

De gegevens van Appleby worden toegevoegd aan de zogenaamde Offshore Leaks database. Dit is een verzameling van gegevens uit eerdere onderzoeken, zoals de Panama Papers (gegevens van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca) en de Bahama Leaks (informatie uit het bedrijvenregister van de Bahama’s).

Omdat in de database ook gegevens uit eerdere onderzoeksprojecten zijn opgenomen, is het nu mogelijk om verbanden te leggen tussen verschillende administraties.

Lees in ons dossier alle berichtgeving over de onthullingen uit de Paradise Papers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden