'Paradise Lost'

DANS

Opening Cadance Festival | Samir Calixto/Korzo producties ***

Het tweejaarlijkse Cadance biedt een staalkaart van de Nederlandse moderne dans, met de focus op Den Haag. Vanuit productiehuis Korzo, initiatiefnemer van dit premièrefestival, zijn in de zeventien edities veel choreografen doorgebroken. Enkele ontdekkingen: Ann Van den Broek, Joeri Dubbe, Samir Calixto.

Die laatste viel afgelopen twee jaar op met een fysieke verklanking van Schuberts 'Winterreise'. Zijn '4 Seasons' kreeg een Zwaan-nominatie voor 'meest indrukwekkende dansproductie'. Daarmee werd Samir Calixto, van origine Braziliaan, een protegé van Korzo. Hij mocht het festival, de komende twee weken in Den Haag, openen.

In de zucht naar het nieuwe ('Zou dít de nieuwe Jirí Kylián zijn?) worden aankomende choreografen nét even te snel omarmd. Want hoewel 'Paradise Lost' als ballet is geslaagd, is de signatuur die eruit is af te lezen nog niet af. De setting van 'Paradise Lost', naar Miltons dichtepos over de zondeval, is vooral esthetisch en bestaat uit schemeringen; licht weerkaatst op een zwartplastic achterdoek, als de maan op een meer. In het halfduister wordt Lucifer geboren, een rol van Calixto zelf. Mooi hoe door zijn rug met getatoeëerde zwarte vleugels de kronkelingen gaan; een sidderend beest dat als een feniks uit het duister herrijst. Als Adam en Eva door dat duister dwalen, begeeft Lucifer zich letterlijk in hun spiegelingen. In de tocht door het paradijs komt de mens in al zijn (on)volkomenheden voorbij. Onschuld, lust, verlokking, ten slotte aanvaarding na de verbanning - het zijn nogal wat menselijke gesteldheden die hier voor het voetlicht komen.

Hierbij leunt Calixto erg op zijn eigen stijlmiddelen, met name de slowmotion. De balans tussen beweging en wat ermee wordt gezégd, en dan méér wat het oog al ziet, heeft definiëring nodig. Geen twijfel dat Samir Calixto tot dat punt zal komen, hij is getalenteerd zat. En hopelijk krijgt hij de ruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden