Parade

Hoewel van de andere kant zijnde, zaterdag toch buiten gaan kijken naar de Gay Canal Parade. We slaan sinterklaas ook niet over als die zijn intocht houdt, terwijl we van de harde werkelijkheid omtrent diens bedrog op de hoogte zijn. En binnenkort stuiten wij op een zaterdagmiddag op een familie op klapstoeltjes langs het Damrak en dan weten wij: dadelijk komt het bloemencorso langs. Blijven we altijd even staan want daar hoort een verkoper bij van oubliehoorns. Die zie je anders nóóit in de stad. Dus zo gek was het ook weer niet om naar die parade te kijken.

Ruud Verdonck

Wel gek was het te merken dat ik er na een uur nog steeds stond. Uit een vreemd soort van burgerplicht en vermoedend dat er onderhand toch wel eens een boot voorbij moest komen waar ook voor ons soort mensen iets aan te zien was.

Maar als je het geluid wegdacht -toegegeven, dat was moeilijk, er moet in heel Nederland geen versterker en aggregaat meer te huur zijn geweest en ook geen grammofoonplaten van Imca Marina, maar als je kon afzien van al dat geluid, dan leek de parade nog het meest op een ongeorganiseerde, tamelijk panische vlucht van mensen over het water.

Als ik tien minuten later was gearriveerd en de buurvrouw had gezegd dat de Hunnen de stad binnentrokken dan had ik dat ook graag geloofd. Ik geef toe, ik vind het ontwapenend als ik een boot zie met mannen die niet al te gymnastisch onderlegd zijn en dan zonder qua naaktheid zelfs maar in de buurt te komen van een damesballetje achter een zanger op de tv, een truttig dansje opvoeren -ik zou er onder hetero's nog voor bedanken; maar van de tachtig boten was dat op amper twee schuiten het geval. Een enkele boot was zorgvuldig opgemaakt, maar de meeste zagen eruit alsof de inhoud van een vuilniszak na een middagje creatief knutselen met vrijwilligers er overheen gekieperd was. Ter verontschuldiging van de parade moet gezegd dat wij gedurende een halfuur een boot voor onze neus hadden met alleen het nummer 'Mexico' op de draaitafel en een bemanning die geen flauw idee had hoe je zonder averij voor derden een bocht moest maken. Was er maar meer bloot geweest, ga je dan vanzelf denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden