Parades en optochten vereeuwigd in fotoboek

Een fleurige Toren van Pisa zwalkt tussen de nieuwbouwhuizen van Zundert. Nog nooit was Italië in de vinexwijk zo binnen handbereik als tijdens het bloemencorso van 2011. Inwoners kijken gefascineerd toe hoe hun nuchterheid plaatsmaakt voor een ander fenomeen uit de Nederlandse volkscultuur, namelijk optochten en parades. Extravagante wagens rijden door kleine dorpen en grote steden in een stoet van volledig losgeslagen fantasieën en breken voor enkele uren het degelijke straatbeeld van bakstenen en dakkapellen.

Tijdens zijn studie fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, raakte Tom Janssen gefascineerd door parades en optochten. Hij besloot er zijn afstudeeropdracht van te maken en legde zijn werk vast in het fotoboek 'Parade'.

Janssen wilde twee dingen met dit boek. Simpelweg parades in beeld brengen, maar bovenal benadrukken hoe traditioneel Nederlands dit soort optochten eigenlijk zijn. "Er zijn veel Nederlanders die nog nooit een optocht hebben gezien, maar wel een oordeel vellen", zegt Janssen.

Hoewel er in het buitenland ook een traditie is van optochten en parades, zoals Mardi Gras in New Orleans, is het in Nederland toch anders, legt Janssen uit. "In Nederland brengen de parades saamhorigheid. Mensen werken wekenlang aan grote, feestelijke wagens. Soms zijn het slechts kleine vriendengroepen, maar vaak zijn het hele wijken die aan de parade meewerken. Het is een vreugdefeest wanneer de wagens klaar zijn en de optocht begint. Vaak hangt de parade samen met een competitie voor de Beste Wagen en op die momenten komen bij alle mensen die aan zo'n wagen hebben gewerkt de emoties naar boven."

De foto's van Janssen zijn van enige afstand genomen. "Op deze manier steekt het landschap van de dorpen af tegen de imposante wagens. Het is bijna een theaterstuk: de wagens zijn de voorstelling en de omgeving is het decor. Dat contrast was voor mij een reden om dit fotoboek te maken."

Niet alleen het landschap steekt opvallend af tegen de wagens, ook die typische, vaakgehoorde nuchterheid van de Nederlanders valt even weg. Wat dat betreft zijn dergelijke parades eigenlijk een beetje on-Nederlands. "Nederlanders zijn over het algemeen nuchter, maar tijdens zulke optochten verdwijnt dat. Het maakt plaats voor een trots gevoel. De mensen die op de wagens staan stralen van geluk. Dat is een totaal ander beeld dan wat je normaal ziet", zegt Janssen.

Saamhorigheid, trots en vreugde, maar het duurt allemaal maar één dag.

"De mensen die meedoen aan zo'n optocht doen weken over het maken van een wagen. Bij bloemencorso's zijn vooral de laatste 24 uur belangrijk, omdat de verse bloemen dan op de wagens worden gezet. Het levert stress op, maar als het eenmaal voorbij is, zijn de mensen opgelucht. Het is eigenlijk heel pijnlijk dat die wagens maar een dag, soms zelfs een ochtend, te zien zijn. Het zijn tijdelijke kunstwerken. In het fotoboek heb ik geprobeerd de pijnlijkheid weg te nemen en de wagens te vereeuwigen."

'Parade' wordt vandaag gepresenteerd. Het is te bestellen via www.tomjanssen.eu en te koop in de grotere boekhandels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden