Paradepubliek snel tevree

De Bende Dapitulet: ¿Pádre!¿. (FOTO BAS BEENTJES) Beeld
De Bende Dapitulet: ¿Pádre!¿. (FOTO BAS BEENTJES)

Twee zomerproducties op De Parade. ’Sta eens Op!’ brengt een vader tot leven, ’Vaders’ blijft steken in kinderachtige korte broekjes.

Anita Twaalfhoven

’Sta eens Op!’ van de Bende Dapitulet en ’Vaders’ van Rosa Peters ism. Bontehond zijn te zien t/m 15/8 op De Parade in Amsterdam. Info: www.deparade.nl.

„Pádre!”, roept de in het zwart geklede dochter in de voorstelling ’Sta eens Op!’ van de Bende Dapitulet. Huilend legt zij haar hoofd op de borst van de man die in een glanzend pak ligt opgebaard. Ook in de voorstelling ’Vaders’ van Bontehond lijdt een dochter onder het vertrek van de man des huizes. In beide zomerproducties, die deze weken op De Parade zijn te zien, staat een afwezige vader in het middelpunt van de belangstelling.

In ’Sta eens Op!’ troost La Mama, een struise rol van altvioliste Esther Apituley, de drie kinderen van de muzikale familie. Op cello, viool, gitaar, toetsen en drumstel brengen zij een melodramatische ode aan de overledene. Maar zó morsdood is hij nu ook weer niet. Als zijn zoon de rol van gezinshoofd dreigt over te nemen en met pretogen de grootste stoel in de sombere huiskamer bezet, schiet Il Padre plotseling weer overeind. Met verve blaast vader Hans Dagelet nieuw leven in zijn saxofoon en zo vormt de familie weer een kwintet.

Al speelde de Bende Dapitulet al eerder in het zomercircuit, het blijft een gewaagde onderneming om in gezinsverband over het voetlicht te treden. De kinderen hebben immers minder podiumervaring dan hun ouders. Het muzikale samenspel is bruisend en door een lichtvoetige speelstijl, met veel knipogen naar het publiek, wordt het verschil in acteerervaring min of meer met de mantel der liefde bedekt. Maar het blijft een beetje te voorzichtig; de Bende Dapitulet zou veel meer mogen uitpakken en in Italiaanse familiesfeer de extremen opzoeken.

Na afloop van de voorstelling hangt moeder een enorme trom voor haar buik om weer een nieuw publiek bij elkaar te trommelen, terwijl vader voor de theatertent de show steelt en de kinderen met kleinere trommels rondlopen. Dat vráágt om Fellini-achtige taferelen, waarin de familie het achterste van de tong laat zien.

Zo ontwapenend als de Bende Dapitulet is, zo ontluisterend is het optreden van de drie acteurs in de korte revue ’Vaders’ elders op De Parade. Als papa even weggaat slaat de fantasie van een meisje op hol. Is hij verdwaald, heeft hij een leukere dochter gevonden, is hij verongelukt of misschien zelfs dood?

Om haar heen zetten twee acteurs in kinderachtige korte broekjes de angstdromen in scène. Het is een herkenbaar gegeven voor kinderen, maar in de slappe liedjes en het oppervlakkige verhaaltje komt het acteertalent van Kiki Jaski, Bob Stoop en Wilko Sterke niet tot zijn recht.

In de zomerse sfeer van de terrasjes en theatertenten op De Parade lijkt het publiek al snel tevreden, maar zo makkelijk is amusement nu ook weer niet.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden