Parade van kinderlief en -leed

Musical

Waanzinnig Gedroomd (5+) Cook a Dream ****

Kleine Guus staat in schoenen die zo groot zijn als de jongen zelf. Spookachtig blauw licht schijnt en griezelige, bijna atonale klanken klinken: een mysterieuze versie van 'Ik heb zo waanzinnig gedroomd'. De droom is een nachtmerrie geworden in de Kinderen-voor-Kinderen-musical 'Waanzinnig Gedroomd'.

Al 35 jaar lang verschijnt er, in het najaar een cd (voorheen lp) met liedjes voor en door kinderen om geld in te zamelen voor de VARA-speelgoedactie. Maar dit jubileumjaar is er ook een musical waarin 25 (delen van) Kinderen voor Kinderen-liedjes de rode draad vormen.

En dat levert heel veel moois op. Want de sterke thema's van de bekende liedjes over alles wat kinderen bezighoudt hoor en zie je terug in dit verhaal. Het is een parade van kleiner en groter kinderlief en -leed: pesten, niets durven, verhuizen, gescheiden ouders, ouders die te veel werken en het overlijden van een ouder.

Acteur Roeland Fernhout schreef met producent Ulrike Bürger-Bruijs een script waarin Guus na het overlijden van zijn vader, samen met zijn moeder naar een nieuwe stad verhuist. Thuis runt hij het huishouden. Op school komt hij terecht in een klas vol pesters. Gelukkig krijgen ze net een nieuwe meester die met een muziekproject het pesten tegengaat.

Soms zijn de toon en het verhaal een beetje Amsterdam-Zuid-wijsneuzerig. De stappen in het verhaal zijn ook soms wat groot en er klinken veel moeilijke woorden voor de kleinsten. Maar het is vooral een mooi aangrijpend verhaal. Een ode aan het kind-zijn. Een roep om niet te vergeten hoe belangrijk het is om kinderen als kinderen te blijven zien. En tegelijkertijd een prachtig pleidooi voor alle ouders om het kind in zichzelf (weer) te zoeken.

Voor ouders is deze voorstelling minstens zo bijzonder en ontroerend als voor kinderen. Niet alleen door de nostalgische herkenning van alle Kinderen voor Kinderenhits. Het laat ouders door de ogen van kinderen naar zichzelf kijken. Confronterend. Niet vreemd dus dat tijdens de première juist veel ouders tranen moesten wegvegen.

Carlo van der Put maakte prachtige originele arrangementen van de bekende liedjes: wel herkenbaar, maar muzikaal afwisselender: ook reggae, jazz en rap.

Regisseur Ruut Weissman laat alle acteurs (vijf volwassenen en tien talentvolle kinderen) ontwapenend spelen, en zo luchtig dat de zware thema's nooit te heftig worden. Het gemak waarmee Bjurre Potters (Guus) en Tess van de Camp (Lily), respectievelijk 12 en 10 jaar oud, zang, dans en spel combineren belooft veel voor de toekomst.

Tournee t/m 22 maart 2015

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden