Papyrus over 'echtgenote van Jezus' mogelijk vervalst

null Beeld ap
Beeld ap

Het antieke stukje papyrus waarop Jezus spreekt over zijn 'echtgenote' is mogelijk niet wat het lijkt. Enkele betrokken wetenschappers zouden de authenticiteit van de vondst betwijfelen.

Robin de Wever

Op de papyrus, niet groter dan een visitekaartje, staan de teksten 'Jezus zei tegen hen: 'mijn vrouw...'' en 'zij zal mijn discipel kunnen worden'. Ook wordt gesproken over ene Maria.

Een godsdiensthistorica van de Amerikaanse Harvard-universiteit kreeg het object onlangs van een verzamelaar. De tekst bewijst niet dat Jezus getrouwd was (daarvoor lijkt de papyrus te recent), maar duidt er wel op dat vroege christenen twijfels hadden over Jezus' huwelijkse staat.

Op Amerikaanse religieblogs circuleert deze week een e-mail van een redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift dat de vondst zou publiceren.

De redacteur, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis Helmut Koester, stelt daarin dat er 'bepaald geen concensus' bestaat over het papyrus.

'Serieuze problemen'
Volgens Koester wijst 'de ene na de andere koptoloog op serieuze problemen met de handschriften, zinsbouw en de bijzonder verontrustende gelijkenis met het Thomas-evangelie'. Dat apocriefe geschrift werd in 1945 gevonden en stamt mogelijk uit de eerste eeuwen na Christus.

Koester zegt dat het artikel over de papyrus niet wordt gepubliceerd omdat 'twee gerespecteerde wetenschappers' ernstige bezwaren hebben. Hij zou 'absoluut overtuigd' zijn dat het een 'moderne vervalsing' betreft en dat de wetenschappelijke publicatie wordt afgewezen.

Een woordvoerder van de universiteit die het onderzoek uitvoerde spreekt dat tegen. Het onderzoekspaper wordt in januari gepubliceerd, inclusief een analyse van de inkt die op de papyrus is gebruikt en reacties op de academische kritiek.

Het papyrusfragment Beeld afp
Het papyrusfragmentBeeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden