Papierverwerker verdacht van illegale export van afval

Een bedrijf dat oud papier verwerkt, Van Puijfelik uit Breda, heeft mogelijk illegaal afval geëxporteerd naar Azië. De twee directeuren zijn gisteren gearresteerd, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM).

De Van Puijfelik groep verdient geld met het recyclen van en de handel in zogenaamde reststromen, in het bijzonder oud papier en karton. Op de website van het bedrijf valt te lezen dat het over een vergunning beschikt om afval naar China te exporteren. Maar volgens de opsporingsdienst van Vrom heeft het bedrijf ook huishoudelijk afval geëxporteerd. Dat mag niet, omdat de verwerking daarvan aan Europese regels is gebonden en er in Azië geen zicht is op hoe het wordt verwerkt. En dat kan vervolgens weer schadelijk zijn voor het milieu of voor de volksgezondheid. Het huishoudelijk afval komt uit Groot-Brittannië en Ierland.

Om te voorkomen dat de douane erachter kwam dat het om huishoudelijk afval ging, is het vermoedelijk vermengd met afval dat wel geëxporteerd mag worden, zoals oud-papier. Het illegale afval zou bovendien in meer landen dan alleen China zijn terechtgekomen.

Het familiebedrijf werd dinsdagochtend hermetisch afgesloten door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom). Tientallen medewerkers van onder meer het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Fiscale Opsporingsdienst FIOD verleenden assistentie.

De inval in het bedrijf begon 's morgens vroeg en heeft de hele dag geduurd. Vrachtwagens met containers vol papier mochten gedurende de actie het terrein niet meer op, zo meldden lokale media. Ook de woningen van beide directeuren, van 48 en 50 jaar, werden onderzocht. Computers en administratie zijn in beslag genomen.

Volgens het OM zijn er met het niet naleven van de regels grote winsten te behalen. Het Bureau Ontnemingswetgeving is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Het vermogen dat het bedrijf vermoedelijk heeft vergaard, wordt waar mogelijk afgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden