Papavers in Uruzgan worden toch platgewalst

De Nederlandse troepen in Uruzgan moeten een Afghaanse anti-drugsoperatie accepteren, waarbij papavervelden worden vernietigd.

De hoogste commandant van de strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, heeft gisteren in Den Haag gezegd dat de papaververdelging in Uruzgan onontkoombaar is geworden. Uit vrees voor wraakacties van lokale boeren heeft Nederland zich eerder verzet tegen het vernietigen van de papavervelden. Aangezien de papavers voor veel boeren de enige bron van inkomsten zijn, dreigen ze terug te worden gedreven in de armen van de taliban.

Nederland heeft sputterend wel twee voorwaarden gesteld aan gouverneur Munib van Uruzgan: de kleinste grondpachters moeten worden ontzien en het platwalsen van papavervelden dient zich te beperken tot ’behapbare’ gebieden in Uruzgan.

Berlijn gaf toe dat zijn militairen zorgen blijven houden over de veiligheid van de Nederlandse troepen, wanneer de boeren hard worden aangepakt door de platwalsoperatie. De generaal wil dat er zo snel mogelijk alternatieve gewassen beschikbaar komen voor de pachters, wier bestaan wordt bedreigd zodra hun papaverinkomsten wegvallen.

De Nederlandse missie in Uruzgan heeft ’meegepraat’ over de manier waarop de Afghaanse troepen de operatie gaan aanpakken, zei Berlijn. In feite moest Den Haag zwichten voor een plan dat Nederland niet ziet zitten. Vlak voor haar vertrek uit de politiek waarschuwde minister van ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne gouverneur Munib: hij mocht de opiumteelt niet omploegen. „We hebben nu net een klein beetje vertrouwen bij de kleine boeren opgebouwd.” Ook haar opvolger minister Koenders was nooit voor harde anti-papaver-operaties.

Maar gouverneur Munib stond onder zware druk van president Karzai die, samen met de Amerikanen, papaververdelging wil in alle Afghaanse provincies.

Generaal Berlijn gaf tijdens een persconferentie toe dat het tempo bij de missie een beetje tegenvalt, zowel in de strijd tegen de taliban als bij de wederopbouw. Hij ziet geen reden de terughoudende strategie te veranderen. Met de aanstaande hulp van extra Australische commandotroepen gaat de missie mogelijk weer verder Uruzgan in.

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag Arnall oefent druk uit op Nederland om langer te blijven. Hij hoopt dat het kabinet komende zomer beslist dat de troepen volgend jaar augustus nog niet vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden