Papa weet ook niet alles uit zijn hoofd

Kinderen kunnen het hun ouders vaak knap lastig maken met hun diepzinnige vragen. Eindelijk is er een handboek met goede raad.

’Mama, bestaat er nog iemand als ik?’’, vroeg de achtjarige zoon van Suzanne Rethans haar. In een nieuw boek van de journaliste verlenen een filosoof, bioloog, imam, droomdeskundige, pastor, een cabaretier en andere deskundigen Eerste Hulp Bij Lastige Kindervragen.

„Waar is de moeder van Pippi Langkous?”, wil mijn dochter van drie weten. ’Die is dood’, vind ik te cru. ’Die is in de hemel?’ Nee, dat wordt een ingewikkeld theologisch verhaal over iets wat voor mezelf ook raadselachtig is. Dus antwoord ik halfslachtig: „Die is in de lucht”. Ze kijkt kritisch naar buiten. Een moeder in de lucht – koren op de molen voor een magisch denkende driejarige geest. Daar ben ik nog niet vanaf. Maar voor deze keer zegt ze alleen: „O”.

Iedereen kent ze wel, die ogenschijnlijk simpele, maar diep-existentialistische kindervragen. Je stelt ze jezelf allang niet meer, denkt dat je het antwoord wel weet, het ligt voor de hand. En voor je het weet sta je met je mond vol tanden. Waarom is die poes zwart? Eh* omdat z’n vader en moeder ook zwart zijn?

Het boek ’Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen’ pakt die moeilijke vragen aan zodat je als ouder niet meer semi-slim gaat doen, schaapachtig hoeft te kijken of, erger nog, zegt: Vraag maar aan je vader (of moeder). Nu zeg je gewoon: Even wachten schatje, ik zoek het op in mijn handboek. Leren ze meteen dat papa’s en mama’s ook niet alles uit het hoofd weten. Prettig is dat je in het boekje kunt kiezen uit antwoorden vanuit verschillende perspectieven. Wetenschappelijk, filosofisch, religieus; voor ieder kinder- en ouderkarakter wat wils.

Journaliste en moeder Suzanne Rethans liet verschillende deskundigen antwoorden op een zelfde vraag. Bijvoorbeeld: ’Wat is geluk?’ Natuurkundige en hersenspecialist Mark Mieras weet dat geluk vaak constant is: „Zelfs als iemand de loterij wint en rijk wordt, of een ernstig ongeluk krijgt en gehandicapt wordt, hij vaak na verloop van een jaar weer even gelukkig is als daarvoor”. Emotiepsycholoog Nico Frijda zegt: „Gelukkig word je als je je eigen grenzen passeert”. Psycholoog Diederik Stapel meent dat het van je karakter afhangt, ’de een is nu eenmaal vrolijk, de ander is somberder aangelegd’. Cabaretier Youp van ’t Hek: „Wist ik het maar, dan was ik het elke dag”. Hij gelooft dat je vaak pas achteraf weet wanneer je gelukkig was. Bij hem waren het die zomers in Egmond aan Zee, lekker kuilen scheppen in het zand. Bioloog Midas Dekkers: „De basis van veel geluk is verlangen. Als jongeman droomde ik van Hawaï, waar hoelahoepmeisjes dansten op een door de zilveren maan beschenen strand. Nu weet ik dat je echt niet op Hawaï moet zijn voor geluk, het is er vies en er zijn veel Amerikanen”.

Dieren, nog zo’n dankbaar gebied voor kindervragen. Want: kunnen dieren eigenlijk praten? Imam Adulwahid van Bommel stelt als antwoord een wedervraag. „Je kunt je afvragen of mensen wel kunnen praten. We proberen het wel. Maar begrijpen we elkaar?” Midas Dekkers legt uit dat dieren communiceren door te ruiken. „Aan een drol ruikt een hond precies van wie hij afkomstig is en wat die hond wil.”

Kinderen leren zo meteen dat er op vragen verschillende antwoorden vanuit verschillende hoeken zijn. Nog duidelijker wordt dat bij vragen als: Hoe is de aarde ontstaan? Of: Bestaat God? En als je in God gelooft, hoe ziet God er dan eigenlijk uit? Imam Abdulwahid van Bommel antwoordt dat je het beste aan Hem kunt denken als een soort licht. Pastor Harrie Brouwers gelooft dat God het geheim achter alles is. „Christenen geloven dat God in de liefde woont. Zo kun je Hem dus toch een beetje aanvoelen.” En die lange baard op een wolk? Tja, daar geloven ze allebei niet zo in.

De schrijfster van het boek ging voor de selectie van de vragen te rade bij zichzelf, andere ouders en bij haar eigen kinderen. Zo vroeg haar 8-jarige zoon zich af: „Bestaat er nog iemand als ik?” Rethans: „We kregen een gesprek over wat iemand maakt tot wie hij of zij is. De familie die je hebt, je lichaam, dingen die je denkt. We discussieerden over de vraag of de dingen die je vergeten bent ook nog bij je horen. Hij dacht van niet.” Het doel van het boek is dus niet alleen om ouders antwoorden op vragen te laten geven, maar ook om discussies met je kind los te maken, om het zich zelf een mening te laten vormen.

Vijftig vragen met meerdere antwoorden. Je moet maar geluk hebben als je kind net een van die vragen stelt. Maar het boekje is vooral ook bedoeld om inspiratie op te doen, zegt Rethans.

En weet ik nu al wat ik moet doen met die moeder van Pippi Langkous? Voorlopig laat ik haar nog wat in de lucht zweven. ’Daarom!’ is voor 6- tot 12-jarigen, dus ik heb nog even.

Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen, Suzanne Rethans, illustraties Job Roggeveen, uitgeverij Snor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden