Papa leest voor vanuit de gevangenis

De Alphense oud-pastor Ben Janssen laat vaders op dvd hun kind voorlezen, vanuit hun cel. Vandaag kan hij de Ab Harrewijnprijs winnen.

1

Waarom dit voorleesproject?

„Het idee komt uit een gevangenis in Wales, waar vaders via cassettebandjes hun kinderen kunnen voorlezen. Gevangenen hebben zo weinig mogelijkheden om het contact met hun kinderen te onderhouden. Tijdens bezoekuren kan het kind lang niet altijd mee. En als het mee is, is het toch vaak: ’Ga jij maar in de hoek spelen, ik wil even alleen zijn met je moeder’. Door het voorlezen kun je daar iets aan doen. Het gaat niet alleen om het verhaaltje, maar het is ook belangrijk dat het kind de vader kan zien, dat de vader even kan zwaaien. Daarom nemen we geen cassettes op, maar dvd’s.”

2

Hoe ziet zo’n videoboodschap eruit?

„De gevangenen kunnen een verhaal kiezen uit onze bibliotheek, waar de bibliothecaresse ze helpt een verhaal te kiezen dat past bij de leeftijd van het kind. Zij helpt ook als de vader moeite heeft met lezen. Dat gaat allemaal heel informeel. Daarna wordt de video door vrijwilligers opgenomen in onze studio. Daar hebben we een decor dat we af en toe verwisselen, en kunnen we muziek boven de opname zetten. Op de video leest de vader het verhaal voor, en sluit hij af met een persoonlijke groet. Dat kan een liedje zijn, of bijvoorbeeld ’I love you’. Zo nemen we eenmaal per maand ongeveer vijftien video’s op.”

3

Reageren de kinderen enthousiast?

Ja, via de evaluatieformulieren die we meegeven krijgen we veel positieve reacties. Moeders vertellen dat de video’s wel tien keer achter elkaar worden afgespeeld. Maar ook de vaders vinden het heerlijk, de tranen biggelen soms over hun wangen! Het is bijzonder welkom bij een groep mensen die doorgaans behoorlijk uitgespuwd wordt. Al zijn er ook die niets van voorlezen willen weten, die tijdens hun gevangenschap niet aan hun kinderen willen denken.”

4

Proberen gevangenen met de dvd’s geheime codes door te geven?

„Nee, dat kan niet. Er mag alleen in het Nederlands, Engels en Spaans voorgelezen worden, want die talen kunnen we controleren. Nadat de opname gemaakt is, wordt zij nog gecontroleerd door de beveiliging. Bovendien wordt er alleen uit een boekje voorgelezen en gegroet. Het is niet de bedoeling het nieuws van de week door te spreken.”

5

Heeft u nog plannen om dit project uit te breiden?

„We zijn bezig om het Turks en Marokkaans als talen toe te staan. Misschien kunnen we in de toekomst ook video’s opnemen voor bijvoorbeeld moeders in Turkije die niet kunnen lezen. Daar moet Justitie wel eerst toestemming voor geven. Verder zijn sommige andere gevangenissen geïnteresseerd in het project. In Krimpen aan de IJssel gaan ze het nu ook doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden