’Pantserwagens en helikopters zijn niet alleenzaligmakend’

De roep om meer militairen en helikopters voor de Isaf-operatie in het zuiden van Afghanistan is volgens generaal De Kruif meer emotioneel dan zakelijk.

In Groot-Brittannië staat de regering onder toenemende druk om meer helikopters en pantserwagens naar Afghanistan te sturen. In een maand tijd zijn in de Afghaanse provincie Helmand zeventien Britse militairen om het leven gekomen.

Operatie Khanjar in Helmand (zie kader) kan echter niet slagen zonder contact van Isaf-militairen met de lokale bevolking. Dat contact is doorslaggevend voor het succes van de operatie, zegt generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van de Isaf-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Volgens De Kruif is de roep in Groot-Brittannië om meer materieel en militairen eerder emotioneel gevoed dan zakelijk. „We zullen altijd naar buiten moeten. Counter insurgency kun je niet alleen vanuit een helikopter of pantserwagen voeren. Er moeten ook patrouilles te voet de dorpen in om contact met de bevolking te leggen. Daarbij lopen militairen een bepaalde mate van risico. Dat is niet te voorkómen,” aldus De Kruif telefonisch vanuit het hoofdkwartier op Kandahar airfield. Counter insurgency is erop gericht om strijdgroepen uit te schakelen, zodat de veiligheid en stabiliteit in een gebied groter worden. Steun van de bevolking geldt daarbij als een succesfactor.

Generaal de Kruif heeft maanden geleden al gewaarschuwd dat het in de zomer tot forse confrontaties zou komen met anti-westerse strijdgroepen. Die voorspelling is uitgekomen. „We wisten dat het een hard gevecht zou worden. Met name bij de operatie van Britse troepen in centraal-Helmand. Dat is het heartland van de taliban, waar ze zich verschansten in bunkers en loopgraven.”

Na zeven tot acht dagen van gevechten en aanslagen met geïmproviseerde explosieven is de operatie volgens De Kruif nu in een rustiger fase beland. Taliban-strijders in de provincie Helmand houden zich op dit moment gedeisd; de meesten blijven in centraal-Helmand. Volgens waarnemers is door operatie Khanjar de invloed van de fundamentalistische talibanbeweging gehalveerd. Nog een kwart van Helmand zou door de taliban worden beheerst.

Voor het onder controle houden van het op de taliban veroverde gebied is ook het Afghaanse leger ingeschakeld. De kritiek van onder anderen de Britse premier Brown dat het Afghaanse leger te weinig troepen op de been brengt, vindt generaal De Kruif „een beetje eenzijdig”. „Dat er een tekort bestaat aan Afghaanse militairen, kun je het leger niet verwijten. Dat heeft niets te maken met passiviteit of onwil. Binnen hun mogelijkheden doen het Afghaanse ministerie van defensie en het Afghaanse leger er alles aan om meer militairen naar het zuiden te sturen.” Inmiddels heeft De Kruif wel besloten om meer Afghaanse militairen uit andere regio’s naar het zuiden te sturen, „maar dat is een militaire afweging en niet omdat Brown heeft gebeld”.

De Kruif verwacht dat de periode tot de presidentsverkiezingen op 20 augustus ’zeker moeilijk’ zal zijn, maar heeft ook vertrouwen in een goede afloop van de operatie. „Iedereen is ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn. We beginnen nu de positieve effecten te zien. Stick to your plan (houd vast aan je plan), is dan ook het devies.”

Aan operatie Khanjar nemen vierduizend Amerikaanse mariniers deel. ( FOTO ISAF) Beeld US ARMY SGT AUBREE RUNDLE
(Trouw) Beeld US ARMY SGT AUBREE RUNDLE
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden