Pantani wordt stilaan eeuwige pechvogel

CAVA DE TIRRENI (AFP) - Marco Pantani is het synoniem voor noodlot. De Italiaan verliet gisteren zwaar gehavend de Ronde van Italië. Voor de start van de negende etappe meldde hij zich diep teleurgesteld af.

De 'berggeit' was zaterdag het voornaamste slachtoffer bij een valpartij, veroorzaakt door een overstekende kat, waarbij acht renners waren betrokken. De 27-jarige kopman van Mercatone Uno heeft tien dagen volstrekte rust voorgeschreven gekregen.

Het zoveelste ongeluk van Pantani in zijn loopbaan leverde in het weekeinde meer gespreksstof op dan de dagzeges van de Italiaan Mario Manzoni en diens Russische ploegmakker Dimitri Konisjev. Beiden bezorgden hun sponsor commercieel en sportief gezien een mooi weekeinde. De Rus Tonkov behield de leiderstrui.

De onfortuinlijke Pantani liep bij het ongeluk zware kneuzingen en een scheurtje in de spier van het linker dijbeen op. Vandaag wordt hij in Brescia opnieuw onderzocht door prof. Terragnoli, de arts die 'Elefantino' ook opereerde na zijn zware ongeluk in oktober 1995. Toen liep hij bij een botsing met een auto tijdens Milaan-Turijn een gecompliceerde open scheen - en kuitbreuk aan hetzelfde linkerbeen op.

De nummer drie van de Tour '95 nam in de Giro d'Italia de 52ste plaats in na de achtste etappe op 13.43 van leider Tonkov. Tot zaterdag stond hij als vijfde geklasseerd op anderhalve minuut. Door de valpartij verloor Pantani ruim twaalf minuten op de Russische koploper. Hij arriveerde, bijgestaan door drie ploegmakkers, op ruim 26 minuten van dagwinnaar Manzoni.

“Hij is erg depressief”, vertelde ploegleider Cassani. “Hij voelde de vorm steeds toenemen. Niet dat hij gewonnen zou hebben, maar hij was wel een concurrent met wie Tonkov rekening diende te houden. Die val komt op het verkeerde moment. Slecht voor het moraal.”

Volgens de ploegleiding komt Pantani niet eerder in actie dan in de Ronde van Zwitserland die op 17 juni, ruim twee weken voor de Tourstart, begint. Zowel in de Tour als Giro wilde Pantani bewijzen dat hij weer geheel de oude is na zijn ongeluk dat het hele jaar 1996 verstjeerde.

“Waarom moet uitgerekend mij dit weer overkomen”, steunde een triest kijkende Pantani. “Waarom moet ik weer gewond raken. Ik zag renners voor mij vallen, maar kon ze niet meer ontwijken. Ik reed zeker 80 kilometer per uur.”

De 'erelijst' aan blessures en breuken die Pantani de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd is groter dan het aantal overwinningen van vijf. Hij brak een scheen- en kuitbeen, armen, voeten, sleutelbeen, pols, ribben en schouder. Hij kneusde een tussenwervelschijf, liep twee keer een hersenschudding op en had een keer de schouder uit de kom.

“Er is geen jaar voorbij gegaan, of hij brak wel iets”zei zijn vader Fernando Pantani gisteren. “Wat het is? Domme pech of het noodlot? Ik weet het niet.”

Pantani was zo gedeprimeerd dat hij geen zin had te denken aan de Tour. “Op dit moment zijn mijn gedachten niet bij de toekomst. Ik was in de Giro. Daarop had ik me gericht. Dat was het eerste doel dit seizoen. Zeven maanden heb ik er naar toe gewerkt”, zei hij zaterdag. Ik zou er geen problemen mee hebben gehad als ik op een normale manier door mijn rivalen was verslagen. Niet door misfortuin. Ik wil niet de geschiedenis ingaan als de eeuwige pechvogel.”

Behalve Pantani moesten ook de Colombiaan Hernan Buenahora (licht hoofdletsel) en de Zwitsers Armin Meier (dubbele hielbreuk) en Felice Puttini de Giro de rug toekeren. Zij waren ook allen betrokken bij het ongeluk met de kat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden