Pantani aangeslagen

In de ruim honderdjarige wielersport liggen op de grens van de nieuwe eeuw de kopstukken op het hakblok. De guillotine kent geen mededogen.

Dit jaar rolde eerst het hoofd van klassiekerspecialist Frank Vandenbroucke, leider in de wereldbeker. Zaterdag ging Marco Pantani eraan, de beste ronderenner. Nota bene pal voor de viering van zijn one-man-show in de 82ste Giro.

Was 'de Piraat' zo dom? Een startverbod van vijftien dagen na een gezondheidscontrole met een hematocrietwaarde van 52 procent (twee te veel), waar de avond voordien 46 was gemeten en later op 'zwarte zaterdag' 48.

Heeft hij EPO 'bijgetankt' in de veronderstelling dat de controleurs in het slotweekeinde niet meer kwamen opdagen, omdat ze vrijdagochtend al vijf renners uit de top-15 hadden bezocht? De gezondheidscontroleurs waren immers nooit eerder twee dagen achtereen actief. In deze Giro bleken ze echter voornemens kort voor de huldigingen in Milaan alle vijftien uit de top-15 te testen.

Maakte ploegarts Roberto Rempi een fout? Was Pantani bang van Ivan Gotti, in 1997 al Girowinnaar en specialist-klimmer van de Mortirolo, het zwaartepunt van de zaterdagrit na beklimming van de beruchte Gavia, de hoogste col in de Giro? Of waren zijn begeleiders te traag met de liter zoutoplossing die de hematocriet binnen een kwartier met enkele punten omlaag kan halen (onthulling in het boek van Festina-verklikker Willy Voet)? Was het een daad van de maffia, zoals zijn supporters veronderstelden?

In zijn commentaar zei Pantani verbaasd te zijn over de uitslag van de bloedtest. Hij schreeuwde niet uit dat hij geen (of nooit) EPO heeft gebruikt. ,,Ik heb veel om over na te denken'', zei de klimmer voor hij zich opsloot in zijn villa te Cesenatico, murw als een bokser na een knock-out. ,,Er is iets vreemds aan de hand. Het spijt me voor de wielersport en voor de supporters.''

Pantani (29) gaf ook te kennen vrijdag zijn laatste koers te hebben gereden op de hellingen van de Dolomieten naar Madonna di Campiglio, waar hij vloog en de rest krabbelde.

Het is een bekende reactie van aangeslagen toprenners. Eddy Merckx zei het in 1969 ook toen hij als rozetruidrager uit de Giro werd gestoten wegens doping. Een maand later zette hij in Frankrijk aan voor zijn eerste en indrukwekkendste Tourzege. Michel Pollentier riep het ook, nadat hij in de gele trui tijdens de Tour was betrapt op fraude bij de dopingcontrole. Ook 'Peerke Pollentier' fietste verder en won nog de Ronde van Vlaanderen.

Ploegleider Giuseppe Martinelli zei zondag na de eindzege van Ivan Gotti dat hij Pantani wil ompraten alsnog de Tour te rijden. ,,Om te bewijzen wie hij is voor de sport en het wielrennen.'' Pantani was dit jaar niet van plan de gele trui te verdedigen in de Tour de France, omdat hij, na voorbereiding in de Ronde van Spanje, nog eens wilde pieken in het WK te Verona.

De uitsluiting van Pantani wekte een storm van reacties op. Hein Verbruggen, voorzitter van de wereldwielrenunie UCI, zei verbijsterd te zijn omdat hij in Pantani iemand zag die de aandacht afleidde van doping- en gezondheidscontroles. ,,Dit nieuws is een enorme slag voor de Giro en voor de wielersport.'' De Nederlandse preses gaf het goede antwoord bij de wetenschap dat de vangst van een grote vis het beste bewijs is in de strijd tegen doping. Zijn UCI ondervond nogal wat kritiek, zeker toen de coureurs op zijn gezag de controleurs van het Italiaans Olympisch Comité buiten de deur mochten houden.

Waar Verbruggen zich haastte met zijn mededeling dat de uitslag van deze gezondheidstest geen bewijs is van doping door Pantani, reageerde Tour de France-directeur Jean-Marie Leblanc anders. ,,Blijkbaar zijn er nog steeds renners en artsen die niet hebben begrepen dat we in de wielersport van oude gewoonten afmoeten. Deze gebeurtenis betekent dat we onverdroten moeten doorvechten met alle middelen en alle betrokken partijen.''

De procureur van Trento, Bruno Giardina, heeft alle bloedmonsters en chemische middelen opgeëist die zijn gebruikt bij de bloedtest van Pantani. De magistraat kondigde aan een onderzoek in te stellen.

Jean-Marie Leblanc legde al een link naar de onderzoeken door de Franse overheid die wellicht weer actief zal zijn in de Tour de France. De Franse justitie zal mogelijk voordien nog een kopstuk vellen. Richard Virenque, viervoudig bergkoning, hangt inmiddels in een procedure met een positieve test.

Minister Marie-George Buffet van Jeugd en Sport sprak al veelbetekenend: ,,Laat dit een ernstige waarschuwing zijn voor de gezondheid van de renners.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden