Panorama Mesdag wil geld voor schade aan dak

(Novum) - Panorama Mesdag wil geld zien van de gemeente Den Haag. De schade aan het dak zou zijn veroorzaakt door werkzaamheden naast het museum. De gemeente Den Haag heeft het verzoek om de reparaties te bekostigen van de hand gewezen. De schade is volgens de gemeente het gevolg van achterstallig onderhoud. "Zeer onwaarschijnlijk", reageert museumdirecteur Marijnke de Jong. "Het dak hebben we drie jaar geleden nog laten verstevigen."

Panorama Mesdag en de gemeente liggen al langer met elkaar overhoop. Naast het monumentale museum wordt een hotel met parkeergarage gebouwd waarvoor de gemeente de nodige vergunningen heeft uitgegeven. Het museum vreest dat het ronde gebouw instort vanwege de verzakkingen door de werkzaamheden en sleepte vorig jaar de aannemer voor de rechter. Deze stelde dat het museum zijn pijlen moest richten op de gemeente, waarop vorige maand de gemeente voor de rechter moest verschijnen.

Deze rechter besloot dat de bouw aan alle veiligheidseisen en vergunningsvoorwaarden voldoet en dat het project kon worden hervat. Wel zei de gemeente Den Haag voor alle zekerheid een second opinion te willen laten uitvoeren. Uit dit onderzoek bleek dat de constructie van het historische pand moest worden verstevigd om instorten te voorkomen. Pas dan kon de bouw van de parkeergarage kon worden voortgezet.

De vraag is nu wie de reparatiekosten moet betalen. Het museum zegt niet voor alle kosten te willen opdraaien. "In de eerste plaats hebben we dat geld niet zo een-twee-drie op de planken liggen", zegt De Jong. Ze schat dat het herstel toch al snel twee ton kost. "Daarnaast is de schade voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door het werk in de bouwput", voegt ze daaraan toe. Een expert van het museum controleert nu het onderzoeksrapport van de gemeente om geld te kunnen eisen voor de reparatie.

Niet alleen het museum laat nog eens naar het onderzoeksrapport van de gemeente kijken. Ook de aannemer heeft een onafhankelijk bureau ingeschakeld, omdat hij vindt dat de bouw op deskundige wijze is uitgevoerd, maar het rapport heeft kritiek op een palenwand. De gemeente heeft bovendien nog een tweede expert ingeschakeld om de zaak onder de loep te nemen. Het museum heeft weinig vertrouwen in het onderzoek van deze wetenschapper, omdat de onderzoeksvragen te sturend en onvolledig zouden zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden