Panorama Mesdag stelt Den Haag aansprakelijk

DEN HAAG (ANP) - Het Panorama Mesdag stelt de gemeente Den Haag aansprakelijk voor alle schade die vanaf nu voortkomt uit de bouw van een parkeerkelder. Deze staat pal naast het monument waarin het beroemde gezicht op Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag is ondergebracht.

Dat heeft directrice Marijnke de Jong maandag laten weten. ,,Uit stukken die dienden als basis voor het verlenen van de bouwvergunning, concluderen we dat de gemeente nalatig is geweest. Zo is de constructie van de rotonde met het panorama van Scheveningen verkeerd geanalyseerd. Ook is geen enkele berekening gemaakt van de invloed van mogelijke verzakkingen op gebouw en doek.'' Het Panorama Mesdag verloor twee kort gedingen tegen de bouwers en de gemeente Den Haag waarin werd gevraagd het werk stop te zetten voor nader onderzoek naar de gevolgen. ,,Hoewel de rotonde duidelijk in beweging is als gevolg van de werkzaamheden, mogen de bouwers doorgaan. Stopzetting zou niet spoedeisend zijn en gemeente en bouwer beweerden dat er voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen waren en veiligheidberekeningen gemaakt'', aldus het verongelijkte Panorama. De laatste rechtszaak leverde het Panorama echter wel inzage op in stukken waar al lang om werd verzocht.

,,De inhoud van de risicoanalyse is onthutsend. Zonder deugdelijk onderzoek wordt aangenomen dat het gebouw alle mogelijke belastingen, zoals storm en temperatuurverschillen, al heeft kunnen ondergaan. De gemeente heeft met deze uit de lucht geplukte aanname genoegen genomen en een bouwvergunning afgegeven. Bovendien weigert de gemeente in te grijpen nu blijkt dat berekeningen niet kloppen en de verwachte verzakking van het gebouw ver overschreden wordt. Deze houding leidt ertoe dat zowel het rijksmonument en het museumbedrijf als het unieke kunstwerk in gevaar worden gebracht.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden