Pannenkoeken van IS: het kookboek voor jihadisten

Jihadpannenkoeken: lekker en voedzaam. Beeld Al-Zawra
Jihadpannenkoeken: lekker en voedzaam.Beeld Al-Zawra

Oorlog voeren maakt hongerig. Als jihadstrijders 's avonds thuiskomen, verdienen ze een voedzame maaltijd, adviseert jihadistenorganisatie Al-Zawra. De vrouwentak van terreurgroep Islamitische Staat tipt jihadvrouwen sinds kort over de beste recepten.

Robin de Wever

Op haar website plaatst Al-Zawra Arabische video's en filmpjes met stap-voor-stap-instructies voor halalgerechten, van Amerikaanse pannenkoeken tot griesmeelballetjes. Eenvoudige maaltijden, die volgens Al-Zawra 'op ieder moment van de dag gegeten kunnen worden', of gewoon 'tussen de gevechten door'. Nog een voordeel van de griesmeelballetjes: ze bevatten 'een significante hoeveelheid calorieën en geven de strijder meer kracht en uithoudingsvermogen'.

Extremistische keukenprinsessen die nog iets missen, kunnen hun eigen culinaire ideeën insturen. De organisatie heeft zich de laatste maanden ontwikkeld tot een huishoudschool voor Syrië- en Irakgangers. Of, zoals ze het zelf verwoordt, tot een kennisbank voor vrouwen 'die meer interesse hebben in bomgordels en zelfmoordaanslagen dan in een witte jurk of een kasteel'.

Al-Zawra biedt animaties die uitleggen hoe je een naaimachine bedient, maar ook video's voor eerste hulp ('probeer het eerst eens op je zusje') en tips voor hardlopen ('houd iedere dag iets meer afstand, zodat je je jihadbroeders niet in de weg loopt').

Blij om te koken voor Gods strijders
"Je dag draait om koken, schoonmaken, oppassen op de kinderen en soms zelfs lesgeven", schrijft de 20-jarige Aqsa Mahmood uit Glasgow op een van de Al-Zawra-blogs. "Toen ik drie maanden geleden trouwde, kon ik helemaal niet koken. Maar nu heb ik zo veel vrije tijd gehad dat ik het onder de knie heb. Geloof me, zusters, oefening baart kunst. Ik zweer tot God dat ik prachtige zusters heb ontmoet die gelukkig zijn omdat ze koken voor de moedjahedien (islamitische strijders, red.)."

Of de monogame liefde van de meisjes en vrouwen altijd beantwoord wordt is nog maar de vraag. Een deel van de IS-strijders gaat tijdens hun krijgs- en rooftochten regelmatig over tot verkrachtingen.

De vrouwelijke hulp voor Islamitische Staat is wel van groot belang. Vrouwen worden aangemoedigd om mannen over te halen zich bij IS aan te sluiten. Daarmee spelen ze soms een belangrijke rol in het ronselen.

Maandag werd één van hen in Den Haag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie kon volgens de rechtbank in Den Haag onvoldoende hard maken dat 'jihadvrouw' en Syriëganger Shukri F. zes mannen had geronseld.

null Beeld Al-Zawra
Beeld Al-Zawra

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden