'Paniek eerste divisie onnodig'

Veel clubs in financiële nood, maar verliezen nemen af en aantal bezoekers stijgt

Patrick Brand, directeur van de Centrale Eerste Divisie, ziet geen reden om in paniek te raken als het gaat om de financiële problemen waar clubs uit de Jupiler League mee kampen. "We zien dat de verliezen in de eerste divisie substantieel minder worden. De bezoekersaantallen stijgen en de sponsor- en media-inkomsten lopen op. Er is daarom geen reden voor paniek", reageert Brand.

Veel clubs uit de Jupiler League, het op één na hoogste niveau van het Nederlandse voetbal, verkeren momenteel in financiële problemen. Waar de professionele takken van HFC Haarlem (2010), RBC Roosendaal (2011) en AGOVV (begin 2013) al failliet werden verklaard wegens liquiditeitsproblemen, heeft nu ook Fortuna Sittard het moeilijk. Voor FC Emmen en SC Veendam dreigt zelfs een faillissement.

Een ex-sponsor van FC Emmen, het uitzendbedrijf Bikkel, eist na een gewonnen rechtszaak 60.000 euro van de club (zie kader). Het bestuur van de club uit Drenthe is echter vooral bang voor een domino-effect. Met de dwangsom vreest FC Emmen dat meer investeerders uit het verleden op korte termijn ook hun geld gaan opeisen. Die angst lijkt realiteit te worden: volgens de club heeft een aantal schuldeisers zich in navolging van Bikkel al gemeld. Daarmee lijkt het einde van FC Emmen nabij. "Dit kan het einde van het betaalde voetbal in de provincie betekenen", zo stelt de club op de website.

SC Veendam vroeg dinsdag uitstel van betaling aan om een faillissement te voorkomen. Veendam heeft een belastingschuld van 200.000 euro. Vorig jaar stond er op de balans van de club al een tekort van 400.000 euro, waardoor de Groningse club nu serieus in de problemen zit. Een groep investeerders liet maandag weten geen geld te willen steken in Veendam, dat al sinds 2010 op het randje van faillissement leeft. Overigens kampte FC Emmen vorig jaar ook al met zware geldproblemen.

Brand verklaart de financiële problemen van deze clubs aan de hand van meerdere factoren. "De Jupiler League heeft een aantal jaar geleden met de KNVB en de eredivisie een beleid opgesteld, onder andere bedoeld om de clubs bewust te maken van hun financiële huishouding. De bezuinigen die dit beleid met zich meebrengt, in combinatie met de huidige wereldwijde economische crisis, zorgen ervoor dat sommige clubs in de problemen raken. Dat is uiterst jammer, maar we moeten vooruitkijken. Ik heb goede hoop voor de toekomst."

Hoofdsponsor helpt Emmen uit de brand, voorlopig dan
Voetbalclub FC Emmen lijkt gisteren op het laatste moment een faillissement te hebben afgewend. De Drentse club moest 60.000 euro betalen aan ex-sponsor Bikkel, maar hoofdsponsor Sunoil Biodiesel reikt nu de helpende hand aan de club uit de eerste divisie.

In eerste instantie wilde uitzendbureau Bikkel een schadevergoeding van 25.000 euro aan Emmen opleggen, omdat een medewerker van de club na ontslag geen schadevergoeding kreeg. Bikkel schakelde later de rechter in, die de club veroordeelde tot een dwangsom van ruim 60.000 euro.

De 25.000 euro lijkt nu door Sunoil Biodiesel betaald te worden, op voorwaarde dat Bikkel 'volledig en onherroepelijk afziet van de vordering van circa 62.500 euro', zo stelt de club in een persbericht.

Of Bikkel het voorstel accepteert, is nog niet duidelijk. Jan van Erve, directeur van Emmen, heeft goede hoop. "Onze advocaat heeft het bedrijf op de hoogte gebracht, maar we hebben nog niets gehoord. We gaan ervan uit dat we dankzij de geste van de hoofdsponsor tot een oplossing kunnen komen", aldus Van Erve.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden