Paniek, een bloedbad en nog een schietpartij. Wat er precies gebeurde in Christchurch

Rond de getroffen moskeeën in Christchurch had de politie de handen vol om gewonden en getuigen op te vangen en om nieuwsgierigen op afstand te houden. Beeld AP
Rond de getroffen moskeeën in Christchurch had de politie de handen vol om gewonden en getuigen op te vangen en om nieuwsgierigen op afstand te houden.Beeld AP

Bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland vielen vrijdag zeker 49 doden. Wat gebeurde er in Christchurch, een stad met zo'n 400.000 inwoners?

De Al Noor-moskee in Christchurch is vrijdagmiddag juist volgestroomd met gelovigen, als een man met een automatisch wapen binnendringt en op de menigte begint te schieten. Op de beelden die hij met een hoofdcamera live op Facebook streamt, is te zien hoe hij na het legen van zijn magazijn terugloopt naar zijn auto, een nieuw wapen pakt en verder gaat met zijn moordpartij, waarbij zeker 41 doden vallen. Uiteindelijk stapt hij in zijn auto, en zet muziek op. Terwijl de zanger ‘Ik ben de God van het hellevuur’ uitroept, rijdt de schutter weg.

Hij laat een bloedbad achter, met gewonden die in paniek de moskee uitrennen. Ooggetuige Len Peneha vertelt later aan persbureau AP hoe hij de moskee binnengaat om slachtoffers te helpen. “Ik zag overal dode mensen. Er waren er drie in de gang, ze waren bij de deur naar de ingang van de gebedsruimte, en in de moskee.”

Het Bengalese nationale cricketteam, dat in Nieuw-Zeeland wedstrijden speelt, ontsnapt aan de dood. Het team arriveert bij de moskee als de schietpartij al is begonnen. Alle spelers blijven ongedeerd.

Autobom

Niet lang nadat de schutter is vertrokken, vindt er een nieuwe schietpartij plaats bij de Linwood-moskee, waarbij acht doden vallen. Elders wordt een autobom gevonden. Ook een dag na de gebeurtenissen is het nog onduidelijk of de dader in de tweede moskee dezelfde is als in de eerste. Gisteren waren drie mensen opgepakt, van wie er één aangeklaagd is voor moord. De rol van de andere twee is nog onduidelijk.

De politie zette Strickland Street in Christchurch af na de vondst van een autobom. Beeld Getty Images
De politie zette Strickland Street in Christchurch af na de vondst van een autobom.Beeld Getty Images

Volgens de filmende schutter handelt hij alleen en heeft hij Nieuw-Zeeland uitgekozen als doelwit om te laten zien dat zelfs de uiteinden van de wereld niet vrij zijn van ‘massa-immigratie’. Deze schutter is zeer waarschijnlijk de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die onder die naam zijn moordpartij op internet zet. Hij plaatste op donderdag al een 74 pagina’s tellend manifest op internet, waarin hij zegt te willen terugvechten tegen een genocide op het blanke ras.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is duidelijk in haar beoordeling van de schietpartij: dat is een terroristische daad, gepleegd door een ‘extremist’. In een verklaring plaatst zij de dader buiten de gemeenschap. Over de islamitische migranten en vluchtelingen in de moskee zegt ze: “Zij hebben ervoor gekozen om Nieuw-Zeeland tot hun thuis te maken, en het is hun thuis. Zij zijn wij.”

De dader was in het bezit van een wapenlicentie. Ardern: “Ik heb te horen gekregen dat hij die in november 2017 heeft gekregen. Ik kan u een ding verzekeren en dat is dat onze rechtsregels ten aanzien van vuurwapens zullen veranderen.”

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, reageerde op een persconferentie op de aanslagen. Beeld Reuters
Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, reageerde op een persconferentie op de aanslagen.Beeld Reuters

Overal in de wereld klinkt in reactie geschoktheid door, en vanuit de islamitische wereld ook verontrusting en boosheid. De Pakistaanse premier Imran Khan twittert: ‘Ik wijt deze toenemende terreuraanslagen aan de hedendaagse post-9/11 islamofobie, waarbij de islam en 1,3 miljard moslims collectief beschuldigd worden voor elke individuele terreurdaad door een moslim’.

Grootste aanslag

Er vinden vaker aanslagen plaats op gebedshuizen, die de laatste decennia vooral gepleegd worden door islamitische jihadisten. Dieptepunt: de aanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn in 2017 waarbij 311 gelovigen omkomen. De aanslag in Christchurch is in combinatie met het daderprofiel uniek: niet eerder richtte een rechts-extremist een dusdanig bloedbad aan in een moskee. In Canada richtte een schutter in 2017 een bloedbad aan in een islamitisch centrum. Daarbij kwamen zes mensen om.

En in Nederland?

De vier grote steden nemen maatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Niet omdat er sprake is van een concrete dreiging maar vanwege ‘gevoelens in de samenleving’ en ‘het sentiment’, aldus de burgemeesters. De burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam gingen gisteren de wijken in en op bezoek bij moskeeën, om contact te leggen, hun medeleven te betuigen en afschuw uit te spreken. Op de Dam in Amsterdam hielden tientallen mensen een ­wake voor de slachtoffers.

Lees ook:

Wat dreef de schutter van Christchurch?

De terrorist die in Nieuw-Zeeland tientallen mensen doodschoot, werd gedreven door afkeer van immigratie, en een verlangen naar etnische puurheid.

Dodental aanslagen Nieuw-Zeeland op 49, extra veiligheidsmaatregelen rond moskeeën

Het dodental van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch is opgelopen tot 49. Ook raakten circa vijftig mensen gewond. De politie waarschuwt dat die getallen nog op kunnen lopen.

Lieflijk Nieuw-Zeeland kent harde extreem-rechtse activisten

Nieuw-Zeeland kent sinds een paar jaar een aantal actieve alt right-groepen die zich richten op zogenaamde Europese culturele waarden en willen voorkomen dat de witte bevolking verdwijnt uit het land.

Premier: aanval op Nieuw-Zeeland als multiculturele samenleving

Hoe reageerde Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, op de aanslagen in Christchurch? Bestuurskundige Hans de Bruijn, die voor Trouw de serie Framing schrijft, vertaalde delen van de verklaring die ze een paar uur na de aanslagen aflegde en geeft een korte analyse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden