Paniek bij de Republikeinen

Amerikaanse Democraten kunnen profiteren van leiderschapscrisis

De Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is nu officieel stuurloos. Omdat politiek leider John Boehner eind deze maand vertrekt, moet de partij een nieuwe leider aanwijzen. Die zou dan net zoals Boehner, dankzij de Republikeinse meerderheid in het Huis, de voorzitter van het Huis moeten worden. Maar gisteravond trok de kandidaat met de meeste steun voor die machtige functie, Kevin McCarthy, zich terug. De reden: de rechtervleugel accepteerde hem niet. Door dat gebrek aan steun zou McCarthy in het voltallige Huis, waarin de Democraten voor hun eigen leider Nancy Pelosi zullen kiezen, stemmen tekort komen.

De leiderschapscrisis komt op een slecht moment; er moet begin volgende maand een cruciale beslissing worden genomen. Onder andere over de verhoging van het schuldenplafond, dat nodig is om uitgaven te blijven doen. Daarbij liggen de conservatieve Republikeinen vaak dwars en juist die groep heeft nu de verkiezing van McCarthy geblokkeerd.

Het enthousiasme voor McCarthy, tot nu toe een gewaardeerde tweede man in de leiding van de Republikeinen, was toch al tanende door een ongelukkige uitspraak. Hij koppelde een onderzoek van het Huis naar de dood van vier Amerikanen in Benghazi in Libië in 2012 direct aan de dalende populariteit van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, destijds minister van buitenlandse zaken. De Democraten doken daar bovenop: eindelijk gaven de Republikeinen toe dat het onderzoek ze alleen daarom begonnen was.

Het is onduidelijk hoe de Republikeinen nu een nieuwe leider kunnen kiezen. Een compromiskandidaat ligt niet voor de hand, het hele probleem met de rechtse leden van de fractie is dat die tegen compromissen zijn, en onder dat motto zijn gekozen. Hoogleraar constitutioneel recht Josh Chafetz stelt voor dat de keuze van de voorzitter van het Huis nu eens niet een compromis is tussen de twee vleugels van de Republikeinen, maar tussen de gematigde Republikeinen en de Democraten. In ruil voor concessies, bijvoorbeeld het zonder problemen verhogen van het schuldenplafond, zouden de Democraten dan de Republikeinse kandidaat steunen. In feite zouden de twee partijen daarmee iets beginnen dat in het gepolariseerde Amerika zelden voorkomt: een coalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden