Weblog

Panelen poetsen poetst productie niet op

Een flinke flatsj... maar mijn stroomproductie lijdt er amper onder. Beeld
Een flinke flatsj... maar mijn stroomproductie lijdt er amper onder.

Zonnepanelen moeten zonlicht opvangen, en geen vogelpoep. Dus ben ik maar eens het dak opgegaan om te zien hoezeer het laatste het eerste hindert. Volgens mij hoef ik niet vaak de ladder op.

Vincent Dekker

Ik woon in een zeer groene omgeving. Vol met bomen, die vaak vol met vogels zitten. En om hun aanwezigheid nog te stimuleren, voer ik die vogels elke ochtend tal van heerlijkheden. Dat belonen ze door al vroeg op mijn dakrand te gaan zitten, vanwaar ze een prima uitzicht hebben op het manna dat voor hun uit de hemel, nou ja, mijn hand, valt.

Vlak naast diezelfde dakrand staan vier lange randen van mijn zonnepanelen. Dus daar zullen ze ook wel op zitten, gok ik. En na een voedzame maaltijd zullen ze daar als dank voor het aangenaam verpozen...
Nu mijn panelen inmiddels drie maanden op het dak staan, moet dat vogelvolk aardig wat vervuiling hebben veroorzaakt. Vreesde ik. En omdat het rendement van de panelen wordt bepaald door het paneel met het laagste rendement, zal ik de panelen geregeld moeten poetsen, leek me.

Maar nee, het valt me honderd procent mee. Her en der een vlekje of een hoopje. Als ik het goed heb uitgerekend bedekten die niet meer dan pakweg 0,3 procent van het meest vervuilde paneel. Dat zou dus op een dagproductie van 10 tot 15 kWh zo'n 0,03 tot 0,05 kWh schelen. En op jaarbasis zou ik 8 van de vermoedelijke 2750 kWh mislopen.
Ik zal af en toe een plaatje blijven poetsen, maar het zal mijn productie niet echt merkbaar beïnvloeden.

Een keurig hoopje, met nog minder effect op de efficiëntie van mijn panelen. Beeld
Een keurig hoopje, met nog minder effect op de efficiëntie van mijn panelen.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden