Panama staakt zoektocht in bergen naar Nederlanders

Reddingsbrigade: Als ze daar waren, hadden we hen al gevonden

De dagenlange, intensieve zoekactie naar de Nederlandse vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers in de bergen rond Boquete in Panama heeft niets opgeleverd. De reddingsbrigade van Sinaproc die met de grenspolitie, honden en helikopters het natuurgebied herhaaldelijk heeft uitgekamd, trekt zich terug.

"Als ze daar waren, dan hadden we hen al gevonden", verklaarde woordvoerder Elmer Quintero gisteren tijdens een persconferentie. Afgelopen week vreesde de chef van Sinaproc ook al dat ze in het gebied geen spoor van de twee zouden vinden. Maar president Ricardo Martinelli beval de zoektocht op te schalen.

Quintero benadrukte dat de polititie met hulp van rechercheurs het onderzoek voortzet. Voorzover bekend heeft die echter nog geen enkel aanknopingspunt voor de verdwijning. De Nederlandse politie blijft betrokken bij de zaak.

Froon en Kremers zouden in het natuurgebied op 1 april een wandeling zijn gaan maken. Sindsdien zijn ze spoorloos.

De meeste volgers op de Facebook-pagina van het tweetal, aangemaakt door een familielid, reageren teleurgesteld op het staken van de zoektocht. Sommigen roepen op om geld in te zamelen zodat het speuren naar het tweetal in het gebied op een andere manier kan worden voortgezet en de beloning van 2500 dollar voor de gouden tip kan worden verhoogd. Ook bij de lokale gemeenschap in Boquete, die allerlei pogingen doet om de vrouwen te vinden, heerst frustratie. Lee Zeltzer schrijft op zijn site dat zolang de fondsen het toelaten plaatselijke vrijwilligers zullen blijven zoeken.

Vermissing jonge vrouwen niet uniek

Neem Jan van Zantvoort. Drie jaar geleden vertrok hij uit Malaga, op zijn Gilera-scooter. 34 jaar was hij toen en hij werd nooit meer teruggezien. Of Maarten Visser. Als hij nog leeft, is hij nu 47. Eind 1985 verliet hij een berghut voor een wandeling op de vulkaan Osorno in Chili. Hij kwam niet meer terug.

Is de vermissing van de twee jonge vrouwen uit Amersfoort in Panama uniek? Niet echt. Per jaar krijgt de politie 16.000 tot 20.000 meldingen over vermiste personen. Negen van de tien keer zijn die binnen een week terecht. In tien tot vijftien gevallen is de betrokkene langer dan een jaar zoek.

Soms duurt het zoeken eindeloos. De oudste gevallen van vermissing op de site van de nationale politie stammen uit 1985. De hele lijst bevat 380 personen. Verreweg de meesten zijn voor het laatst gezien in Nederland, 37 zijn zoek geraakt in het buitenland. Het ministerie van buitenlandse zaken - dat iets anders telt dan de politie - heeft nu 32 dossiers van vermiste personen openstaan. Twaalf daarvan spelen zich af in Midden- en Zuid-Amerika.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden