null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Zelf doenMerel Kamp

Pan, spatel, nootje: zo vang je een muis

Merel Kamp

Kort geleden zag ik een man een muis opeten. Het was in seizoen 1 van survival-afvalrace Alone. De man had de muis eerst met veel moeite gevangen met een val gemaakt van drie stokjes, een touwtje en een flinke steen. Bij het construeren van de val viel de steen keer op keer op zijn handen. Uiteindelijk at hij met geschaafde handen twee minuscule muizendijen –veel meer vlees zit er niet aan een muis. “Mmmmm”, zei hij met een wat teleurgestelde blik, “dit is echt heerlijk!” De man had honger.

Ik moest denken aan de keer dat mijn ex-vriendin zonder al te veel moeite drie muizen ving. We woonden in een oud huis in Amsterdam. Het wemelde er van de muizen. Ze legde een spatel op de rand van de gootsteen met op het uiteinde een katjang pedis-nootje en daaronder een pan. Gniffelend verlieten we de keuken. Onze verwachtingen waren bijzonder laag. Maar we hadden ons nog niet op de bank geïnstalleerd, of we hoorden de spatel vallen. Nu hadden we opeens een muis in een pan. Daar hadden we niet op gerekend. We wilden de muis niet opeten, zoveel was duidelijk. Doden wilden we ook niet.

‘Geweldloos samenleven’ met muizen

In een recente column in NRC roept filosoof Eva Meijer op tot een ‘geweldloos samenleven’ met muizen. Meijer zelf biedt onderdak aan een groepje ex-labmuizen. Wij wilden ons graag geweldloos opstellen, maar we wilden juist niet met de muis samenleven. Die van ons had ook geen tragische voorgeschiedenis als onvrijwillige labmedewerker die tot extra barmhartigheid uitnodigde. Dus wat te doen met de muis in de pan?

We brachten de muis naar het Bos en Lommerplein en lieten hem voor de bakker achter. Nog twee keer die avond vingen we een muis. Muis nummer twee brachten we naar de achteringang van de New York Pizza en nummer drie zetten we af bij Dirk van den Broek. Op al die locaties zou voldoende voedsel te vinden zijn en het zou even duren voordat ze elkaar en ons huis weer zouden vinden, zo redeneerden we.

Meijer zou dit alles vermoedelijk niet als geweldloos classificeren. ‘Het land is ook van hen’, schrijft ze in haar column. De Dirk, de bakker, New York Pizza, allemaal ook van hen.

null Beeld Merel van de Kamp
Beeld Merel van de Kamp

Tip

De verkoop van verschillende soorten muizen- en rattengif aan particulieren is sinds kort bij wet verboden – goede zaak. De beste remedies tegen muizen zijn katten (maar dan heb je gewoon een ander dier in huis) en preventie: ruim je keuken altijd op na het bereiden van voeding en bewaar etenswaren in glazen potten of plastic containers. Vul kieren en gaatjes met staalwol, aluminiumfolie of Brillo-sponsjes – hier kunnen ze niet doorheen knagen. Check of al je plinten goed aansluiten. Muizen hebben een flexibel skelet en een ijzeren wil en persen zichzelf dus door de kleinste openingen.

Alsnog muizen: Koop een zak katjang pedis en maak een val zoals hierboven beschreven. Zorg voor een heel nauwkeurig evenwicht, zodat de muis, op weg naar de pittige snack, de spatel in disbalans brengt en met nootje en al in de pan valt. Breng de muis naar een leuke locatie.

Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden