Opinie

'Palmolie niet de grote boosdoener'

Ontbossing in Sumatra, Indonesië. Beeld anp
Ontbossing in Sumatra, Indonesië.Beeld anp

De oproep ‘Maak einde aan geïmporteerde ontbossing’ klinkt sympathiek. Het is echter geen oplossing voor de duurzaamheidsuitdagingen en zal problemen alleen maar verschuiven of zelfs vergroten, volgens Frans Claassen.

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld, een belangrijk voedingsmiddel en grondstof van veel producten die we iedere dag gebruiken. Door de groei van de wereldbevolking en toenemende welvaart stijgt de vraag naar plantaardige oliën. Dit geeft extra druk op uitbreiding van het productieareaal, met problemen als ontbossing tot gevolg. Ontbossing is echter een wereldwijd probleem en beperkt zich niet tot palmolie. Dat 43 procent van de ontboste gronden bestemd is voor palmolie, zoals het artikel beweert, is onjuist. Volgens de Europese Commissie (2013) is het wereldwijde aandeel van palmolie aan ontbossing 2,3 procent. Ruim de helft van het palmolieareaal staat op oude rubber-, koffie- of cacaoplantages.

Het bedrijfsleven werkt al jaren aan verduurzaming van de productie in de landen zelf en aan het vergroten van de vraag naar duurzame palmolie. Simpelweg stoppen met palmolie om ontbossing aan te pakken lost namelijk niets op. In een studie van het Wereldnatuurfonds Duitsland is aangegeven dat het vervangen van palmolie door andere plantaardige oliën de negatieve ecologische impact van de consumptie niet oplost, maar verplaatst naar andere gebieden en mogelijk zelfs vergroot. Daarnaast gaat de oproep voor een boycot voorbij aan de ontwikkeling die palmolie rurale gebieden heeft gebracht. In Indonesië wordt 40 procent van de palmolie geproduceerd door miljoenen kleine boeren. Het biedt hen de mogelijkheid de armoede te ontvluchten. Juist deze kleine boeren hebben veel potentie hun opbrengsten per hectare te vergroten. Hulp is nodig om de productiviteit te verhogen en de noodzaak voor ontbossing weg te nemen.

Zorgen reëel

Zorgen rondom de duurzaamheid van palmolieproductie zijn reëel en worden door de industrie serieus genomen in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de VN. Samen met maatschappelijke organisaties en ketenpartijen heeft het bedrijfsleven in het verleden diverse initiatieven gestart. Zo zijn er internationale certificeringsschema’s, met de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO) als bekendste. Ook overheden in de palmolie-producerende landen (Indonesië en Maleisië) nemen in toenemende mate verantwoordelijkheid en introduceren verplichte duurzaamheidsschema’s. Mede daardoor worden belangrijke bossen beschermd, worden er bufferzones langs rivieren gecreëerd, gaan bedrijven efficiënt om met hun gewasbescherming en wordt er toegezien op goede arbeidsomstandigheden. Inmiddels is 19 procent van de palmolieproductie wereldwijd RSPO gecertificeerd.

Veel bedrijven hebben zichzelf daarnaast specifieke duurzaamheidsverplichtingen opgelegd. Wereldwijd is het de palmolie-sector die zich het meest inzet voor duurzame grondstofvoorziening. Nederland loopt daarbij voorop: van alle palmolie die in 2016 in voedingsmiddelen en diervoeder is verwerkt, was 90 procent duurzaam. Naar Nederlands voorbeeld werkt het bedrijfsleven in elf Europese landen aan 100 procent duurzame palmolie in Europa in 2020. Deze inspanningen passen in het beleid van de Nederlandse overheid en worden ondersteund door het Initiatief Duurzame Handel. De overheden van zeven Europese landen hebben zich door ondertekening van de Amsterdam Verklaring solidair verklaard voor duurzame palmolie en tegen ontbossing.

Duurzame palmolie is wel degelijk mogelijk en biedt een concrete oplossing tegen ontbossing. We erkennen dat er nog een lange weg te gaan is, maar alleen door verantwoordelijkheid te nemen en door de gezamenlijke inzet voor duurzame productie en consumptie van alle partijen – bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties, op nationaal, Europees en internationaal niveau – is het mogelijk ontbossing daadwerkelijk te stoppen.

Frans Claassen is directeur van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden