'Palingsound bestaat niet'

VOLENDAM (ANP) - Tijdens de presentatie donderdag van de cd/dvd-box One Way Wind, de geschiedenis van de Palingsound werd één ding heel duidelijk: er bestaat geen Palingsound.

,,De muziek van The Cats tussen 1968 en 1974, dat stond bekend als Palingsound, maar die term geldt eigenlijk alleen voor The Cats en niet voor andere artiesten'', zegt Michel Veerman, een van de samenstellers van de cd.

,,Stiekem vinden we het wel een beetje vervelend dat men het continu over de Palingsound heeft'', zegt Piet Veerman. De voorman van The Cats werd vlak daarvoor aangekondigd als The Godfather van de Palingsound. ,,Het is veel te kort door de bocht om alles onder die noemer te plaatsen.''

Joost den Draaier

De term Palingsound ontstond in de jaren '60. Joost den Draaier, ofwel Willem van Kooten, bedacht de naam. ,,Wij kwamen nieuwe singles altijd bij hem brengen en in het begin vroeg hij altijd of we paling hadden meegenomen. Na een tijdje gingen we dat doen en zo is de term ontstaan'', zegt Arnold Muhren van The Cats.

Volendam brengt al decennialang grote Nederlandse artiesten voort als The Cats, BZN, Maribelle en de nieuwe garde Jan Smit en Nick & Simon. Op de verzamelbox staat behalve de grootste hits van de artiesten, ook nog niet eerder uitgebracht werk zoals een Spaanse versie van Ik zing dit lied voor jou alleen van Jan Smit. ,,Voor het gemak noemen we maar alle muziek die uit Volendam komt Palingsound. Maar eigenlijk is het niet zo'', zegt Michel Veerman.

Melancholisch met meerstemmige zang

,,Ik zie ons en Jan Smit als Palingsound anno 2006'', zegt Nick Schilder van het duo Nick & Simon. ,,Een nummer als Laura van Jan Smit kan je goed als moderne Palingsound zien'', zegt zangeres Maribelle. De Volendamse artiesten zijn ervan overtuigd dat het kenmerkende geluid nooit zal verdwijnen. ,,Het verandert wel, het gaat met zijn tijd mee. Maar de stijl is heel kenmerkend: een beetje melancholisch met meerstemmige zang en ietwat bombastische muziek. Dat blijft zeker'', aldus Nick Schilder.

Dat de Palingsound nog steeds 'hot' is blijkt uit het recente succes van de 'oude garde'. BZN en The Cats brachten verzamel-cd's uit en duizenden exemplaren vlogen weer over de toonbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden