Palingrokers en carillonklanken

Morgen tussen 13 en 16 uur treedt in de Grote Kerk in De Rijp het Smartlappenkoor op in het kader van de Noord-Hollandse zomermanifestatie 'Uit! in het land van Leeghwater'. Verder is er een boekenmarkt en kunt u een kerkenpad-wandeling maken van Noordeinde naar de Rijp. Volgend week zondag zijn de laatste evenementen van de manifestatie, ditmaal in de Schermer. De VVV's van Beemster, Graft-De Rijp en Schermer hebben een speciale Leeghwaterbrochure, waarin ook een fietsroute, gewijd aan de beroemde waterbouwkundige.

Van dinsdag tot en met donderdag wordt op het Haagse Binnenhof het eerste Binnenhof Festival georganiseerd. De eerste dag klinkt er vooral Afrikaanse, Braziliaanse en Marokaanse muziek, woensdag treedt het Ierse gezelschap 'The Spirit of the Dance' op, en op donderdag speelt het Residentie Orkest muziek van Tsjaikovski en Beethoven (steeds om 21 uur). Voor de voorstellingen van dinsdag en donderdag zijn kaarten (tegen administratiekosten fl5,-) op te halen bij de Openbare Centrale Bibliotheek, voor het optreden op woensdag moet fl50,- betaald worden, bij de Haagsche Courant. Zie www.binnenhoffestival.nl. Op 2september om 12 uur begint overigens het Haags Uit Festival in de Haagse binnenstad, de feestelijke opening van het nieuwe culturele seizoen (agenda op www.denhaag.com).

Sinds 1672, toen de stad Groningen onder leiding van Carl Rabenhaupt bevrijd werd van belegeraar Bernhard van Galen, bisschop van Münster, herdenken de Groningers de 28ste augustus met allerlei feestelijkheden. Dinsdag is het weer zover. Met het luiden van de klokken van de Martinitoren om negen uur en een carillonconcert gaan de feestelijkheden van Gronings Ontzet van start. In de Groninger binnenstad is het op verschillende locaties de hele dag feest: variërend van Drakenbootraces en 'Peerdespul 2001' in het Stadspark, tot een optreden van een kettingzaag-beeldhouw-demoteam, traditionele touwtrekwedstrijden en groot vuurwerk. Alle informatie is ook te lezen op www.feestinstad.nl.

Het -grotendeels gratis- poëziefestival 'Dichter bij de Molen' in de Hoeksewaard (langs de Spuidijk in Nieuw Beijerland) begint woensdagavond om 20uur met de opening van een beeldenroute, op donderdagavond speelt de Big Band Enterprise, vrijdagavond is het de beurt aan de dichters, onder wie Simon Vinkenoog, Levi Weemoedt, Jan Eijkelboom, Casia Chotkowska, Jana Beranova, Henriette Faas, Hans Plomp en Hans Verhagen. Op www.dichterbijdemolen.nl staat het hele programma.

Woensdagochtend al heel vroeg beginnen een aantal traditionele zeilende vissersschepen aan hun strijd om de Wadvistrofee -dit in het kader van de Harlinger Visserijdagen die tot en met 1september duren en waarvoor een vol programma is samengesteld met veel muziek, een tobbedag en een forum visserijbeleid (beide op do), ringrijden (vr), een demonstratie schutten (za), maar ook bijvoorbeeld met een tentoonstelling van Nederlandse visserstruien in het Hannemahuis. Op zaterdag om 17.15 uur begint de vlootschouw (gratis meevaren mag op sommige schepen) en om 19 uur wordt de wadvistrofee uitgereikt. Met tot slot vuurwerk om 21.30 uur.

De manifestatie Oudheid & Magie, vrijdag (31/8), brengt een avond vol cabaret, dans en muziek tegen de achtergrond van Nederlands grootste hunebed in Borger. De Zuid-Hollandse cabaretier Arie Vuyk schreef er een speciaal programma voor. Kaarten zijn te bestellen bij het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum, 0599-236374, voor fl10,-.

Op de Kortenhoefse dijk in Kortenhoef strijden volgende week zaterdag (1/9) een kleine honderd palingrokers uit heel Nederland om de landstitel Palingroken. Vanaf 10uur is er van alles te doen op het rookveld, zoals het opbouwen van de rooktonnen en het zouten en rijgen van de vis. Om 12uur begint de eigenlijke wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden