Palingbroodjes

1/2 pak witbroodmix, 1,5 dl handwarm water, 15 g boter, 500 g gerookte vingerdikke (ca. 3 cm) gefileerde paling en 1 ei

Zeeuwse palingbroodjes werden vroeger vooral in de vissersdorpen gemaakt. Men at ze met kerst, Pasen en vooral met Pinksteren, maar ook als traktatie op verjaardagen van de boerinnen. De broodjes worden gemaakt van een flinke moot paling met graat, daarom is het verstandig om ze overdwars te eten, (zoals er op een mondharmonica wordt gespeeld) dus langs de graat afbijten. Palingbroodjes worden vooral op Schouwen-Duiveland gebakken en verkocht door de plaatselijke bakkers, zoals Harrie en Thieu Sonnemans in Burgh-Haamstede.

Het broodmix bereiden zoals staat beschreven op de verpakking. De paling in schuine moten snijden van 10 cm. Het werkvlak bestrooien met bloem en het gerezen deeg uitrollen tot een lap met een dikte van 1/4 cm. Deeglapjes uitsnijden van 8 bij 10 cm. Op elk lapje in de lengte een mootje paling leggen, 1 lange kant van het deeglapje nat maken met water, het lapje om de paling rollen en het deeg aandrukken. De uiteinden niet dichtdrukken, de moot paling blijft zichtbaar. Een bakplaat beboteren en de broodjes hier met de naad naar onderen opleggen. De broodjes op de bakplaat nog 30 minuten laten narijzen. Het ei loskloppen en hiermee de bovenkant van de broodjes bestrijken. De bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden C schuiven en de palingbroodjes in 20 minuten goudbruin bakken. Tip: in plaats van broodmix kunt u ook een blikje pizzadeeg uit de koeling nemen voor het deeg.

Serveer er voor de lunch een salade van zeekraal met een eenvoudige vinaigrette van 3 delen olie, 1 deel azijn, beetje mosterd, peper en iets zout bij. Zeekraal groeit op de schorren en slikken en smaakt ziltig. Verwijder voor het schoonmaken de worteluiteinden en de donkere stengeldelen. Was de zeekraal snel op een zeef en laat de groente zeker niet in het water staan, dan verliest hij zijn zilte smaak. Zeekraal smaakt roergebakken ook heerlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden