Palin kleineert ’opbouwwerker’ Obama

Zoals het een kandidaat-vicepresident betaamt, deed Sarah Palin woensdag een felle aanval op de Democraat Barack Obama. Die werd weggezet als elitair.

„Zero! Zero! Zero!”

Tijdens een eigenlijk vrij moeizame toespraak van gouverneur Linda Lingle van Hawaii kwam de Republikeinse conventie opeens los.

Lingle kwam haar Alaskaanse ambtgenoot Sarah Palin aanprijzen, die door John McCain is aangewezen als zijn beoogde vicepresident. In het begin was het applaus voor wat er over Palin te melden was niet al te gul. Miss Wasilla? Burgemeester van Wasilla? Maar toen kwam Lingle met de clou: „Ik vind het grappig dat de andere partij zegt dat gouverneur Palin geen ervaring heeft, terwijl hun eigen kandidaten voor president en vicepresident géén bestuurlijke ervaring hebben – nul!”

De conventie wist genoeg. Ook tijdens latere speeches keerden de met hoeden en buttons opgesierde afgevaardigden elke keer weer terug met dat honende spreekkoor: „Zero!”

Het werd gisteravond duidelijk: de McCain-campagne heeft besloten zich niet te schamen voor de geringe bestuurservaring van Palin en te blijven hameren op de onervarenheid van Barack Obama.

Toen de ex-burgemeester en gouverneur van Alaska zelf binnenkwam, stond de zaal op zijn kop. En ze stak onvervaard een rede af waarin ze ook zelf haar ervaring in die afgelegen staat prees. Degenen die daar kritiek op hadden deed ze af als elitair. „Omdat onze tegenstanders in de presidentsverkiezing op die ervaring schijnen neer te kijken, laat mij uitleggen wat het inhoudt. Ik denk dat burgemeester van een kleine stad zoiets is als ’opbouwwerker’ – behalve dat je ook echt verantwoordelijkheden hebt.” Opbouwwerk in Zuid-Chicago was voor de Democratische presidentskandidaat Obama het voorland van de politiek.

Palin zorgde ervoor, deskundig over te komen op enkele punten waar critici haar te weinig kennis en ervaring hadden verweten. Sprekend over het energiebeleid van de VS knoopte ze de problemen tussen Georgië en Rusland aan de olievoorraden in haar eigen staat: „Om de dreiging tegemoet te treden dat Iran zou kunnen proberen bijna een vijfde van de energievoorraden van de wereld af te snijden, of dat terroristen opnieuw de Abkaik-raffinaderij in Saoedi-Arabië zullen aanvallen, of dat Venezuela zijn olieleveranties zou kunnen stopzetten, moeten wij Amerikanen meer van onze eigen olie en gas produceren.”

Met de kritiek van Obama dat Amerika geen olie en gas genoeg heeft om onafhankelijk in energie te worden, maakte ze korte metten. „Dat is geen excuus om maar niets te doen. Als je naar hem luistert, is het gemakkelijk te vergeten dat dit een man is die al twee autobiografische boeken heeft geschreven, maar geen enkele belangrijke wet of hervorming heeft doorgevoerd.”

En de zaal juichte: „Zero!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden