'Palin heulde met separatisten'

(Novum/AP) - Het zoveelste mogelijke schandaal rond de Republikeinse running mate Sarah Palin. De gouverneur van Alaska zou namelijk lid zijn geweest van de Alaskan Independence Party (AIP), van wie sommige leden afscheiding van de Verenigde Staten voorstaan.

Het Republikeinse campagneteam reageerde op de jongste aantijging door het kamp van de Democratische rivaal Barack Obama te beschuldigen van een lastercampagne met betrekking tot de vroegere politieke voorkeuren van Palin. De Republikeinen brachten als bewijs een document naar buiten uit 1990 waarin Palin zichzelf opgeeft als Republikein.

AIP-voorzitter Lynette Clark zei tegen de nieuwszender ABC dat Palin en haar man Todd in 1994 lid waren van de partij. Een eerdere voorzitter van de partij bevestigde dat Sarah Palin in dat jaar een congres van de partij bijwoonde, maar zei niet te weten of ze daadwerkelijk geregistreerd stond als lid. Ook het archief van de partij gaat niet zover terug.

Ook is Palin door Democraten in verband gebracht met de conservatieve presidentskandidaat Pat Buchanan. De krant The Miami Herald citeerde deze week een e-mail van een woordvoerder van Obama, waarin hij Buchanan 'rechts' noemde, 'of zoals veel joden hem noemen: een sympathisant van de nazi's'

Hoewel het kamp-Obama zich actief mengt in de discussie over de vroegere politieke aspiraties van Palin, onthoudt het zich van commentaar over eerdere ophef met betrekking tot haar privéleven. Daarbij ging het voornamelijk over de zwangerschap van haar 17-jarige ongehuwde dochter. "Je blijft mijns inziens af van mensen hun familie en al helemaal van hun kinderen", zei Obama maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden