Palin geeft visitekaartje af in veilige familievoorstelling

Sarah Palin begon haar toespraak tot de Republikeinse conventie met het voorstellen van haar kinderen en haar man, „na twintig jaar en vijf kinderen nog steeds mijn vent!” En de beoogde Republikeinse vicepresident sloot af met het voltallige gezin op het podium.

Palin speelde in op het familiegevoel van haar Republikeinse gehoor. Maar zal ze het daarmee redden? Presidentskandidaat John McCain deed ook nog een duit in het zakje: „Denken jullie niet dat we de juiste keus maakten?” vroeg hij. En, als een trotse opa: „Wat een mooi gezin!”

Dat familiegevoel, daar moeten de Republikeinen het van hebben. In St. Paul zit de partij bijeen in het besef dat buiten wordt gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak en het economische beleid van de, binnen zelden genoemde, president Bush. Kunnen applaudisseren, zoals woensdag, voor een jonge politica met een stevig verhaal is dan een cadeau.

De nieuwszenders en dagbladen roemden Palins optreden ook – John McCain en zijn medewerkers zullen dat niet meer dan terecht hebben gevonden na wat ze aanklaagden als seksistisch getinte opwinding over haar gezinsleven.

Maar voorstellingen voor de eigen Republikeinse familie zijn nog geen echt examen. Dat komt pas wanneer Palin binnenkort het strijdtoneel op moet in meer openbare bijeenkomsten. Vooral in het debat met tegenhanger Joe Biden, vicepresidentskandidaat van de Democraten, zal Palin zich moeten bewijzen.

De Democraten hebben nog twee maanden om de glans van Sarah Palin af te krabben. Zodra ze daarin slagen, gaat de strijd toch weer vooral tussen een 72-jarige oorlogsheld en een 47-jarige zwarte intellectueel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden