Palestina en Israël, van 1947 tot 2008

1947 In Palestina is de onrust tussen de Arabieren en het groeiend aantal Joden toegenomen. De Britten geven hun mandaat over Palestina op. De VN stemt voor verdeling in een Joodse en een Arabische staat, plus een internationale enclave rond Jeruzalem. De Palestijnen verwerpen het plan, de zionisten aanvaarden het

1948 Op 14 mei roept de zionistische leider David Ben Goerion de staat Israël uit. Arabische legers vallen aan. De maand ervoor zijn Joodse groeperingen al in de aanval gegaan en hebben onder meer een bloedbad aangericht in Deir Jassin nabij Jeruzalem. Naar schatting 800.000 Palestijnen worden verdreven of slaan op de vlucht.

1949 Israël sluit bestandsakkoorden met Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon. Het heerst nu over 22 procent meer gebied dan het VN-deelplan de Joodse staat had toebedeeld. Egypte bestuurt Gaza; Jordanië heerst over de Westoever en Oost-Jeruzalem.

1956 Suezcrisis. Egypte nationaliseert het Suezkanaal. In een met Parijs en Londen gecoördineerde aanval verovert Israël de Sinaïwoestijn, maar ontruimt deze weer onder druk van Amerika.

1967 Zesdaagse Oorlog. Israël verovert de Golanhoogvlakte op Syrië, de Westoever op Jordanië, de Gazastrook en de Sinaïwoestijn op Egypte. Honderddduizenden Palestijnen slaan op de vlucht. Tegelijkertijd betekenen de veroveringen dat Palestijnen die in 1948 van elkaar gescheiden werden, nu weer verenigd worden.

1968 Pogingen van Jasser Arafat en de zijnen een guerrillaoorlog te ontketenen op de Westoever mislukken. Ze vestigen zich in Jordanië. In maart schrijven zij geschiedenis als zij bij het Jordaanse plaatsje Karameh een Israëlische aanval afslaan. Arafat staat op de cover van Time

1970 Zwarte September. Palestijnse commando’s bedreigen het Jordaanse regime. Israël schiet koning Hoessein te hulp. Het Palestijnse leiderschap wordt verdreven en verhuist naar Libanon.

1973 Jom Kippoeroorlog. Syrië en Egypte verrassen Israël met hun aanval.

1974 De Arabische Liga erkent de PLO als vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Arafat spreekt de VN toe. Die erkent het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk. De nationaal-religieuze Goesj Emoeniembeweging wordt gesticht en neemt het voortouw bij het stichten van nederzettingen in bezet gebied.

1977 Likoed-leider Menachem Begin wordt premier. President Sadat van Egypte spreekt in Jeruzalem het Israëlische parlement toe.

1978 In Camp David wordt overeengekomen dat Egypte de Sinaï terugkrijgt in ruil voor vrede.

1979 Vredesakkoord tussen Egypte en Israël.

1982 Israël valt Libanon binnen en dwingt het vertrek af van de Palestijnse strijders. Libanese falangisten richten een bloedbad aan in Palestijnse wijken in Beiroet. Een Israëlische commissie stelt minister van defensie Ariel Sjaron indirect verantwoordelijk.

1987 De eerste intifada breekt uit.

1988 Arafat en zijn PLO, bevreesd de greep over de Palestijnen in bezet gebied te verliezen, aanvaarden de twee-statenoplossing (Israël naast Palestina).

1991 De Golfoorlog wordt gevolgd door een Midden-Oostenconferentie.

1992-1993 Geheim overleg tussen Israëliërs en Palestijnen in Noorwegen.

1993 Oslo-akkoorden: Israël en de Palestijnen besluiten tot wederzijdse erkenning, geleidelijke terugtrekking van Israël en Palestijns zelfbestuur.

1994 Arafat keert terug uit ballingschap naar Gaza. Vredesakkoord tussen Israël en Jordanië.

1995 Israëlische kolonist schiet 29 biddende Palestijnen dood. Jigal Amir vermoordt premier Rabin om het vredesproces te stoppen.

1996 Een golf van aanslagen. Premier Netanjahoe bevriest uitvoering van Oslo-akkoorden.

2000 Israëlische troepen verlaten Zuid-Libanon. Vredestop in Camp David mislukt. Oppositieleider Sjaron bezoekt de Tempelberg/Haram al-Sjarif, waarna een tweede intifada uitbreekt.

2001 Likoed-leider Ariel Sjaron wordt premier.

2002 Na een golf van aanslagen herbezet Israël delen van de Westoever en belegert het Arafats hoofdkwartier. President Bush schetst zijn Routekaart voor de Vrede. Israël start de bouw van de afscheidingsbarrière (muur/hek).

2004 Arafat overlijdt, volgens sommigen is hij vermoord.

2005 Abbas gekozen tot president van het Palestijns Gezag. Israël trekt zich terug uit Gaza.

2006 Sjaron geraakt in coma. Ehoed Olmert wordt premier. Israël trekt ten strijde tegen Hezbollah in Libanon.

2007 Hamas, die in 2006 de parlementsverkiezingen won, verjaagt de troepen van Abbas uit Gaza. Israël legt Gaza een blokkade op. In het Amerikaanse Annapolis wordt een nieuwe aanzet gegeven het vredesoverleg te hervatten.

2008 Terwijl Olmert en Abbas vredesoverleg voeren, nemen de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden