Palestijnse tirannie

Het opeisen van het Palestijnse recht op terugkeer komt neer op het vernietigen van het Joodse recht op zelfbeschikking. Het zou het Joodse volk maken tot een etnische groep die overgeleverd is aan de moslims, een beschermde minderheid, precies zoals de fundamentalistische islam het wenst. Het recht op terugkeer toepassen betekent Israël wegvagen. Deze woorden komen van Amos Oz, de Israëlische schrijver die onlosmakelijk is verbonden met de Israëlische vredesbeweging (Podium, 10 januari). In weerwil van deze duidelijke taal stelde Lilian Peters in een Podiumartikel (12 januari): Gelukkig gaat hij (Oz, TB) niet zo ver als Tamarah Benima, die meent dat Palestijnen uit zijn op de vernietiging van de Joodse staat. Dat doet Oz nu juist wel. Een tweede citaat kan dat onderstrepen: de oorspronkelijke resolutie van de Verenigde Naties van november 1947 stelde twee soevereine staten in, op het grondgebied van het betwiste land. Eén voor het Joodse volk en één voor het Palestijnse volk. Toch komt het recht op terugkeer dat de Palestijnen nu opeisen neer op twee Arabische staten in dit land, in plaats van de gewenste twee staten voor twee naties.

Palestijnen willen namelijk een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook én een Israël met een bevolking van vijf miljoen Joden en 4,5 miljoen Palestijnen. Namelijk de een miljoen Israëlische Palestijnen die in Israël zijn geboren en Israëlisch staatsburger zijn, plus de 3,5 miljoen Palestijnen die in 1948 zijn gevlucht of verdreven (tussen de 430000 en 600000; het juiste aantal kon nooit worden vastgesteld) en hun nakomelingen. Niemand hoeft het ideaal van een Joodse staat, waarin Joden vrij zijn van overheersing of onderdrukking, te onderschrijven, ook Lilian Peters niet. Maar laat haar er dan eerlijk voor uitkomen dat ze Joden het recht op zelfbeschikking ontzegt en van Israëlische Joden eist dat zij in een tot moslimland omgevormd Israël moeten leven onder tirannen als Arafat. Wat het was om in een moslimland te leven zijn de 850000 Joden die na 1948 vluchtten uit de Arabische landen nog niet vergeten. En hun nakomelingen, een paar miljoen, kunnen zich gemakkelijk een voorstelling maken van wat het zou betekenen als ze kijken naar de executies van twee collaborateurs door de Palestijnse autoriteit zaterdag.

Deze twee collaborateurs kregen nog een schijnproces van een uur. Vele andere Palestijnen die in het verleden van collaboratie werden beticht, zonder dat ook maar een schijn van deugdelijk onderzoek werd uitgevoerd, werden zonder omhaal door Palestijnse doodscommando's vermoord. Meestal was een gerucht voldoende om iemand tot collaborateur te brandmerken. Maar ook een afwijkende, iets vredelievender opstelling heeft menig Palestijn het leven gekost. Amnesty International heeft enkele maanden geleden de mensenrechtenschending in de Palestijnse gebieden aan de kaak gesteld. Zonder vrucht. De executie van Madji Makhauwi en Alan Bani Ode moet de schrik er goed injagen bij de twintigduizend 'collaborateurs' die volgens de Palestijnse Autoriteit nog in de Palestijnse gebieden leven en bij de rest van de bevolking.

Terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen betekent uiteindelijk een Israël met dit soort praktijken. Iets waarvoor niet alleen de Joodse Israëli's bang moeten zijn, maar ook de Palestijnse Israëli's. Want zullen niet ook zij dan als 'collaborateurs' worden gebrandmerkt en gevaar lopen? Voor het geval dat Peters weer denkt dat ik spoken zie, citeer ik NRC-correspondent Joris Luyendijk. ,,Israël weigert (terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, TB) (...) omdat de Palestijnse vluchtelingen door vijftig jaar anti-Israëlische propaganda van Arabische zijde een veiligheidsrisico zouden vormen.'' Kortom, terugkeer van de vluchtelingen betekent niet het begin van de vrede, maar moord en doodslag. Dat negeren is misdadig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden