Palestijnse regering vraagt verlenging bestand

GAZA-STAD (ANP) - De door de Hamas geleide Palestijnse regering heeft dinsdag om een verlenging van het staakt-het-vuren met Israël gevraagd. De gewapende tak van Hamas, de Ezzedin al-Qassam, deelde dit dinsdag mee in een verklaring.

Ze lazen onder andere voor dat het bestand met Israël dat de Palestijnse Hamas-beweging sinds november in acht nam, ,,niet meer bestaat''. Zegslieden van Hamas spraken elkaar aanvankelijk tegen over de verklaring, maar later onderstreepte de gewapende tak dat ,,de kalmte tussen ons en de bezetter'' echt voorbij is.

Volgens de beweging zijn dinsdag voor het eerst in vijf maanden raketbeschietingen uitgevoerd op Israël. De Joodse staat zou zijn bestookt met bijna dertig raketten en vijftig mortiergranaten.

Zelfgemaakte raketten

De operatie was een ,,reactie op de voortdurende zionistische misdaden tegen ons volk op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook''. De groepering wees op de dood van negen Palestijnen door Israëlische operaties afgelopen weekeinde.

Volgens het Israëlische leger is Israël dinsdag getroffen door zes mortiergranaten die geen slachtoffers maakten. Ook zouden twee zelfgemaakte raketten zijn neergekomen op Israëlisch gebied.

Internationale isolatie

Hamas won vorig jaar de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden. De regeringsmacht van de radicale partij, die het geweld niet wil afzweren en de staat Israël niet erkent, heeft geleid tot een internationale isolatie van het Palestijnse bestuur. Hamas verklaarde zich in november bereid een bestand in acht te nemen, maar de partij heeft zich wel steeds het recht voorbehouden in actie te komen als Israël Palestijnen doodt.

Wat Israël betreft stelde het bestand van Hamas vanaf het begin al niets voor. De Joodse staat heeft Hamas er onder meer van beschuldigd dat het andere radicale groepen zoals de Islamitische Jihad van raketten voorziet. Toch heeft het bestand, hoe wankel ook, tot dusver niet geleid tot grote geweldsuitbarstingen. De afgelopen weken is er evenwel sprake van toegenomen spanningen en wederzijdse operaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden