'Palestijnse president gaat Israël deadline stellen'

De Palestijnse president Mahmoed Abbas wil de Palestijnse onafhankelijkheid internationaal gaan afdwingen. Een anonieme regeringsfunctionaris liet gisteren weten dat de president komende donderdag een deadline zal stellen, waarbinnen Israël een einde moet maken aan de bezetting van Palestijns gebied.

Israël moet zich volgens het plan stapsgewijs terugtrekken uit het gebied dat het veroverde in 1967 op de Palestijnen. Zo niet, dan volgen er eenzijdige, internationale stappen, aldus de functionaris.

Afgelopen weekeinde liet Abbas al doorschemeren dat een koerswijziging aanstaande was. In een interview met een Egyptische televisiezender zei hij een plan zou voorleggen aan de Arabische, Amerikaanse en Europese leiders: "Het is een onconventioneel plan, maar ik zal Israël niet de oorlog verklaren. Het gaat om een diplomatieke en politieke oplossing."

Of Abbas' plan veel kans van slagen heeft, staat te bezien. De Verenigde Staten blokkeren iedere resolutie in de VN-Veiligheidsraad die nadelig uitpakt voor Israël. Jeruzalem vindt dat de Palestijnen met de gang naar de VN het vredesproces ondermijnen.

Mochten de VS hun veto uitspreken, dan zullen de Palestijnen in ieder geval aansluiting zoeken bij het Internationaal Strafhof, zei de Palestijnse functionaris; een zet die met argusogen wordt gevolgd in Israël. De Palestijnen zouden namelijk Israël kunnen aanklagen voor oorlogsmisdaden die zouden zijn begaan in Gaza.

De Israëlische regering weigert vooralsnog te reageren op de Palestijnse voornemens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden